Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Arquebisbat de Tarragona) Tarragona ha acollit aquest dissabte dia 26 d’octubre el X Congrés de les hospitalitats catalanes de la Mare de Déu de Lourdes al Centre Tarraconense El Seminari. Aquest congrés s’ha escaigut en la commemoració de l’any Bernadette, amb motiu del 175è aniversari del naixement de santa Bernadeta Soubirous i el 140è del seu traspàs, i també en el moment en què les relíquies de la santa estan sent acollides en nombroses diòcesis d’arreu l’estat.

El Congrés va donar el tret de sortida amb la pregària inicial per encomanar la jornada i les paraules de benvinguda per part del president de l’Hospitalitat diocesana de la Mare de Déu de Lourdes de Tarragona, Miquel Domènech, el qual va presentar el tema triat per a la jornada d’aquest any: l’acolliment. "L’acompanyament i l’acollida són l’essència de Lourdes i de tot hospitalari", va dir.

Lluís Simón: "Ens cal créixer en comunió i fraternitat"

Seguidament, el consiliari de l’Hospitalitat diocesana, Lluís Simón, qui va agrair la confiança dipositada en ell per aquesta nova responsabilitat, va pronunciar una conferència sobre el tema de l’acolliment compartint les seves pròpies reflexions i experiències viscudes pelegrinant a Lourdes.

Simón va explicar que l’acolliment està estretament lligat a la fe, a la fraternitat i al servei als altres, i va subratllar que els santuaris marians, en especial el Santuari de la Mare de Déu de Lourdes, són llocs privilegiats on fer experiència de Déu, on "obrir el cor i tornar a l’essencial". També va esmentar diferents actituds indispensables per a un veritable acolliment. "La comprensió, posar-se en la pell de l’altre per a no jutjar-lo; l’autenticitat i un treball interior humà i espiritual; l’acceptació incondicional de l’altre més enllà de les errades i les ambigüitats; i el servei als altres són algunes de les actituds que ens poden ajudar", va expressar. El consiliari de l’Hospitalitat també va apuntar els grans reptes que tenen avui dia  les Hospitalitats i l’Església en general. "Tal i com diu el papa Francesc ens cal créixer en comunió i fraternitat, i que la nostra crítica sigui constructiva".

Durant la segona part del matí els assistents van poder conèixer l’acollida que es dona en d’altres àmbits o situacions com en les persones que afronten el final de la seva vida; amb els usuaris d’una Càritas parroquial o en el món de les presons, en el cas particular del Centre penitenciari de Mas d’Enric, al Catllar. Joe Vinyes, psicòleg de l’equip d’Atenció Psicosocial de la Fundació Vilaniu; Miquel Riera, voluntari de Càritas parroquial Sant Pau de Tarragona i Enric Maestre, jurista, i Marta Garcia, educadora social, van ser els ponents d’aquesta taula rodona.

A la tarda, en grups, es va treballar i aprofundir en els diferents aspectes que tenen relació amb l’acollida i, com a cloenda, va tenir lloc la celebració de l’eucaristia presidida per l'arquebisbe Planellas.