Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

Enllaços relacionats

(Obra social “la Caixa”) La Fundació ”la Caixa” i la Fundació Secretariat Gitano redoblen els seus esforços per pal·liar l’impacte de la crisi del coronavirus a les comunitats gitanes més desafavorides. La Fundació ”la Caixa” ha fet una aportació extraordinària de 100.000 euros al Fons d’Emergència Social #AlCostaDeLesFamíliesGitanes de la Fundació Secretariat Gitano, que se suma als 6 milions d’euros anuals, amb la finalitat de donar resposta a l’actual emergència social com a conseqüència de la pandèmia.

La situació prèvia a l’arribada de la COVID-19 ja era precària per a gran part de la comunitat gitana, composta per més de 750.000 persones a Espanya, la qual cosa suposa l’1,6 % de la població. El 86 % d’aquesta comunitat viu per sota del llindar de la pobresa, amb el 46 % de les llars en extrema pobresa i una taxa del 89 % de pobresa infantil.

A més, el 47 % de les persones gitanes ocupades ho fan per compte propi, i es calcula que el 40 % es dediquen a la venda ambulant, una activitat econòmica no permesa durant com a mínim els dos primers mesos de l’estat d’alarma, i que experimentarà dificultats amb el distanciament social. El tancament d’aquesta activitat deixa aquest col·lectiu en situació de desprotecció.

En aquests moments, l’aportació extraordinària permetrà que unes 1.000 famílies gitanes de gairebé tot Espanya rebin ajuda econòmica a través d’unes targetes de supermercats que les famílies podran utilitzar per adquirir aliments i altres productes de primera necessitat. En la distribució d’aquestes ajudes, s’està donant prioritat a les famílies més desprotegides (llars amb ingressos més baixos i amb un nombre de menors més gran).

«Davant d’aquesta situació d’emergència social, la Fundació ”la Caixa”, fidel a la seva vocació d’estar al costat dels més desafavorits, vol reforçar el seu compromís amb la comunitat gitana. Pal·liar els efectes de la crisi sorgida a conseqüència del coronavirus és crucial en la lluita contra la pobresa infantil i en el nostre treball per la inclusió social», ha manifestat el subdirector de la

Fundació Bancària ”la Caixa”, Marc Simón.

«Amb aquesta aportació de la Fundació ”la Caixa”, podrem ajudar famílies gitanes que ja partien d’una situació desafavorida, els ingressos de les quals han disminuït molt, i fins i tot són nuls, amb el confinament, ja que bona part de la població aconseguia els seus ingressos als mercats i la venda ambulants. Una reacció ràpida és crucial en aquests moments d’emergència, en què l’arribada efectiva d’ajudes sovint es dilata», ha explicat el director general de la Fundació Secretariat Gitano, Isidro Rodríguez.

L’any 2019 es van invertir prop de 6 milions d’euros en acció social conjunta entre la Fundació ”la Caixa” i la Fundació Secretariat Gitano, a través de l’aportació del Fons Social Europeu. Prop de 7.000 persones en situació de vulnerabilitat social de la comunitat gitana van participar el 2019 directament en diferents programes d’inclusió sociolaboral i de lluita contra la pobresa infantil de l’entitat. A aquestes persones cal afegir-ne 18.000 més que es van implicar en el projecte de convivència intercultural.