(Jesuïtes) Aquest dilluns 20 de març el teòleg jesuïta Víctor Codina presenta a Barcelona el seu llibre Sueños de un viejo teólogo, publicat per Mensajero, on analitza amb llibertat qüestions candents de l’Església
Als seus 85 anys i després de més de 35 anys a Bolívia, el jesuïta català i teòleg Víctor Codina s’ha animat a posar per escrits alguns dels seus somnis de vell teòleg. La llibertat i la serenitat que donen els anys, així com el clima de confiança suscitat per l’arribada del papa Francesc han estat els al·licients que l’han portat a expressar ara els seus somnis.
“Són somnis en vetlla, utòpics, escrits quan les ombres del dia i de la vida s’allarguen”, explica. A través d’ells, Codina reflexiona sobre temes candents de l’Església i de la teologia d’avui, formulant el que segurament moltes persones senten i no gosen expressar. Aclareix l’autor que “no constitueixen crítiques a ningú, no són profecies ni amenaces”.
En cadascun del temes parteix de l’estat actual de la qüestió per obrir-se després als somnis. D’aquesta manera aborda els temes en clau utòpica, oferint alternatives viables per a una altra manera de ser Església.
Entre els somnis que expressa, hi ha ”una teologia que respongui als interrogants d’avui, no als d’ahir, i que s’expressi en el llenguatge del món d’avui”. L’autor també somia “amb una església diferent, sense exclusions de cap tipus, amb igualtat de drets i obligacions, on la dona ocupi el lloc i el rol que Déu li ha atorgat”.
Convençut que no podem esperar que aquesta renovació vingui només de dalt, Víctor Codina connectarà amb aquest text amb aquelles persones que vulguin aprofundir críticament en la seva fe i vida cristiana i que somien amb un cristianisme i una Església més propera al seguiment del Jesús pobre i humil de Natzaret.
Víctor Codina, nascut el 1931, va estudiar filosofia i teologia a Sant Cugat, a Innsbruck i a Roma. L’any 1982 va marxa cap a Bolívia, on ha viscut des de llavors combinant la seva dedicació com a professor de teologia a la Universitat Catòlica de Cochabamba i el seu treball en barris populars. Reconegut teòleg, és membre del centre d’estudis Cristianisme i Justícia i un dels autors habituals de les publicacions del centre.
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.