Vés al contingut
Catalunya Religió ds. 23/02/2019

(Jordi Llisterri-CR) El bisbe de Solsona, Xavier Novell, ha anunciat que iniciarà l’elaboració d’un informe que reculli els possibles abusos sexuals comesos per sacerdots a la diòcesi des de l’any 1930. Per fer-ho, ha explicat que s’analitzaran “els arxius de tots els preveres que han exercit el seu ministeri a la diòcesi des del 1930”. La recerca no es limitarà als arxius i “sinó també de la recollida de possibles testimonis en vistes a defensar de l’ombra de sospites generalitzades a tants sacerdots i religiosos, d’educadors en les escoles i el temps lliure”.

Novell es compromet a “posar en coneixement del Ministeri Fiscal els fets ocorreguts que poguessin constituir delicte contra la llibertat i la indemnitat sexual, instar les víctimes que denunciïn els fets davant les autoritats civils; i informar la Congregació per a la Doctrina de la Fe per a qualsevol cas d’abús fonamentat”.

“Un crim d’abusos mai quedarà impune a Solsona”

El bisbe de Solsona anuncia aquestes mesures en la Glossa setmanal del Full Diocesà d’aquest diumenge. Explica que són una concreció de la nota conjunta que van fer els bisbes catalans la setmana passada i que respon al que ja va advertir als capellans del bisbat. Fa dos anys, en una trobada amb el clergat, va demanar-los que si “mai cap de vosaltres hagi abusat d’una criatura, que vingui i s’acusi”, remarcant que “nosaltres mai podem intentar eludir la responsabilitat i les conseqüències dels nostres actes”.

Novell garantia que seria “absolutament implacable amb aquests delictes i un crim així mai quedarà impune mentre jo sigui el responsable d’aquesta diòcesi”. En aquest sentit, en la carta d’aquest diumenge assegura “jo mai he ocultat i ocultaré res; no oculto res, però perquè no quedi cap dubte ho dic amb tota claredat: Jo no tinc coneixement que existeixi cap expedient on s’acusi cap capellà diocesà d’abusos a menors”. I insisteix en que “no puc assegurar que mai hagi passat res, però el que sí que puc assegurar-vos és que jo no oculto res”.

En el mesures que ara desplegarà a Solsona també afegeix un protocol d’actuació que perquè “tothom tinguin la completa seguretat que mai ningú pugui patir un abús sexual, econòmic, de poder i de consciència". I que s’establirà “una formació específica afectivo-sexual” per a tots els qui treballen avui amb infants.

Aquest és el text de la Glossa:

 

I a la nostra diòcesi, que?

Xavier Novell i Gomà. Glossa setmanal. 24 de febrer de 2019

Publiquem en aquest full la Nota dels bisbes de Catalunya sobre la protecció dels menors, arran de les notícies referides a abusos suposadament perpetrats per persones consagrades o sacerdots. Aquestes notícies i el contingut de la mateixa nota ens omplen de dolor i de temor. Primer perquè confirmen que a Catalunya hi han hagut infants que han patit abusos en el marc de la vida educativa i pastoral de l’Església. Segon perquè susciten el temor que això hagi pogut passar a les parròquies de la nostra diòcesi i que jo en pugui tenir coneixement i ho hagi ocultat.

Subscric fil per randa tot el que diu la nota conjunta. De fet, això em permet recordar allò que ja fa un parell d’anys vaig dir als mossens de la diòcesi: “Déu vulgui que mai cap de vosaltres hagi abusat d’una criatura, però si algú ho hagués fet que vingui i s’acusi. Nosaltres mai podem intentar eludir la responsabilitat i les conseqüències dels nostres actes. Si algun de vosaltres, tot i no haver comès mai cap abús, sent temptacions envers els infants, que vingui i em demani ajuda. Mouré cels i terra per ajudar-vos a guarir les ferides emocionals que han provocat aquest desordre afectivo-sexual. Finalment que us quedi clar que sempre seré absolutament implacable amb aquests delictes i un crim així mai quedarà impune mentre jo sigui el responsable d’aquesta diòcesi”.

Aquestes paraules donen a entendre que jo mai he ocultat i ocultaré res; no oculto res, però perquè no quedi cap dubte ho dic amb tota claredat: Jo no tinc coneixement que existeixi cap expedient on s’acusi cap capellà diocesà d’abusos a menors. No puc assegurar que mai hagi passat res, però el que sí que puc assegurar-vos és que jo no oculto res.

A la nota que hem fet pública no només demanem perdó i mostrem el nostre dolor sinó que ens comprometem a un seguit de coses que tingueu per segur que a la nostra diòcesi es duran a terme, malgrat no ens consti cap cas. Ja he començat el procés de consultes per valorar l’oportunitat de:

-Analitzar els arxius de tots els preveres que han exercit el seu ministeri a la diòcesi des del 1930, per a “col·laborar en l’aclariment dels fets del passat i trobar la manera d’ajudar les víctimes en el seu restabliment”;

-Elaborar un protocol d’actuació que permeti que en les nostres parròquies i en les activitats diocesanes amb infants i adults vulnerables, tothom tinguin la completa seguretat que mai ningú pugui patir un “abús sexual, econòmic, de poder i de consciència”;

-Establir una formació específica afectivo-sexual per a tots els que ja ara i en el futur “els seran confiades tasques de responsabilitat i educatives”;

-Elaborar un informe sobre els possibles abusos sexuals comesos per sacerdots diocesans o que hagin exercit el seu ministeri a la diòcesi des de l’any 1930, no només a través de l’anàlisi dels arxius sinó també de la recollida de possibles testimonis, en vistes a: defensar “de l’ombra de sospites generalitzades” a “tants sacerdots i religiosos, d’educadors en les escoles i el temps lliure” i, si fos el cas, a “posar en coneixement del Ministeri Fiscal els fets ocorreguts que poguessin constituir delicte contra la llibertat i la indemnitat sexual, [...] instar les víctimes que denunciïn els fets davant les autoritats civils; i informar la Congregació per a la Doctrina de la Fe per a qualsevol cas d’abús fonamentat”.

Confio aviat poder-vos anar comunicant, les mesures concretes que decidim de dur a terme per a fer realitat tots aquests compromisos i el seu resultat. La nostra diòcesi és una porció d’aquesta Església pecadora, però no és, ni serà, mentre de mi depengui, una Església còmplice i encobridora de la xacra dels abusos sexuals, al contrari, serà un oasi on tantes persones abusades puguin trobar l’amor de Déu i l’acompanyament fratern que els permeti guarir les seves ferides.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.