Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) El cardenal Lluís Martínez Sistach presidirà la missa que convoca cada 11 de setembre la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat pels patriotes catalans. És la única celebració religiosa que se celebra amb motiu de la Diada i aquest any pren més rellevància per la celebració del Tricentenari Com cada any, la celebració es farà a la Basílica de Santa Maria de Barcelona a les 10 del matí. La convocatòria vol “pregar per tots aquells patriotes catalans que ens han precedit i que han donat la seva vida per Catalunya o l'han dedicada al seu enaltiment”.

La celebració la convoca una institució centenària fundada pel bisbe Torras i Bages i perseguida durant les dues dictadures del segle XX, la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat. Aquesta celebració històrica també va ser el motiu que el 1924, en plena dictadura de Primo de Rivera, l'arquitecte Antoni Gaudí, amb 72 anys, fos detingut per la policia. Aquella missa de l'11 de setembre se celebrava a la Basílica dels Sant Just i Pastor i la Guàrdia Civil impedia l'accés a l'Església. Gaudí va protestar i quan es va negar a respondre als agents en català va ser detingut i condemnat a pagar una fiança de cinquanta pessetes.

En la convocatòria d’aquest any s’hi han afegit altres entitats com els Oblats Benedictins de Montserrat, el Grup Sant Jordi, Antics Escolans de Montserrat, i diverses agrupacions d’antics Escoltes. Habitualment la missa de 11 de setembre ha estat presidida per l’arquebisbe de Barcelona. 

En anys anteriors l’arquebisbe Martínez Sistach ha elogiat el compromís dels cristians “per estimar i defensar el nostre país i tots els seus trets nacionals, per estimar i defensar l’Església, per treballar en la defensar de la nostra cultura i de la nostra llengua”. Un treball que sempre ha emmarcat en “valors i actituds com el perdó, la caritat o l’acollida als nouvinguts”. Alhora, sempre ha reivindicat les arrels cristianes de Catalunya.

Sistach també participarà en els actes institucionals de la Diada que aquest any s'han traslladat al costat de la Basílica de Santa Maria del Mar, al Fossar de les Moreres. Dimarts al vespre assistirà a l’acte institucional al Fossar de les Moreres on hi ha enterrades les víctimes del setge del 1714. Aquest espai era el cementiri d’aquesta basílica.