Vés al contingut
Catalunya Religió

Celebració del primer aniversari de la visita de Benet XVI a Barcelona i de la consagració de la Sagrada Família

(Jordi Llisterri - CR) “Els cristians hem d’imitar el nostre ‘arquitecte de Déu’ com a pedres vives que som de l’Església no construïda per mà d’homes, sinó per l’Esperit”. Aquest és el missatge del cardenal Lluís Martínez Sistach en la missa de celebració del primer aniversari de la consagració de la Basílica de la Sagrada Família, que l’obra de Gaudí marquí també la vida dels cristians. Un any després, aquest diumenge a la tarda, la basílica s’ha omplert amb prop de 5.000 persones per celebrar també els 50 anys de l’ordenació sacerdotal de l’arquebisbe de Barcelona.

Sistach ha estat acompanyat per desenes de capellans i una vintena de bisbes, entre ells, tots els de Catalunya, el cardenal Carlos Amigo, el nunci Renzo Fratini, l’abat de Montserrat, i els arquebisbes de València, Pamplona, i castrense. El cardenal ha demanat al nunci que comuniqués una vegada més a Benet XVI “el nostre agraïment per la seva visita, el seu afecte i el seu missatge que ens va deixar i que ha orientat el nostre Pla Pastoral de l’Arxidiòcesi”.

Bona part de l’homilia l’arquebisbe ha recordat el missatge del Benet XVI a Barcelona i el model de Gaudí que “ens ajuda a prendre consciència de ser tots nosaltres pedres vives”. Ha demanat inspirar-se en les “actituds i activitats d’Antoni Gaudí com a persona, com a cristià i com a professional, per tal que nosaltres visquem i actuem com a cristians en el sí de l’Església i de la societat, posant en relleu la bellesa de la Paraula divina, de la celebració de la fe i de la solidaritat cristiana”.

L’arquebisbe també ha considerat com a “providencial” que el treball d’Antoni Gaudí permeti disposar ara “d’una Basílica que acull milions i milions de persones d’arreu del món, creients i no creients, i amb la celebració del culte i la contemplació de la seva bellesa pot portar molts homes i dones cap a la summa Bellesa, cap a Déu.”

50 anys de capellà: “A tots gràcies i a tots perdó”

La celebració dels 50 anys de la seva ordenació sacerdotal, del 17 de setembre del 1961 a Cornellà, també ha estat motiu per Sistach per a demanar que tothom “visqui amb generositat i fidelitat la vocació que ha rebut del Senyor” i per pregar ”que Déu enviï a la nostra Església de Barcelona i a les altres Esglésies diocesanes sants i suficients sacerdots”. Per això ha demanat “a les comunitats parroquials que inviteu els joves perquè estiguin atents a la crida del Senyor i siguin generosos si els convida a lliurar la seva vida radicalment al servei de l’Església en el ministeri de bons pastors”.

Tant durant l’homilia com al final de la celebració Martínez Sistach ha agraït la presència de tots els qui l’acompanyaven en un moment que ha definit com “el moment de la memòria, el moment de la gratitud i també el moment de l’esperança”. “A tots gràcies i a tots perdó per les meves mancances” ha afirmat.

Dos missatges de Benet XVI

Al final de la celebració s’han llegit dos missatges de Benet XVI, el més extens una carta de felicitació personal a l’arquebisbe per les noces d’or sacerdotals. El papa explica que en la seva estada a Barcelona va voler “donar un nou signe i un nou impuls a les famílies, a fi que, davant el perill de la secularització i de pèrdua de fe, adrecin el seu esguard amb fermesa vers Crist Senyor nostre”.

En el text, Benet XVI ha desitjat al cardenal Sistach “els nostres més sincers auguris” i que “el Senyor et concedeixi el seu ajut, atès com n’és d’important el ministeri de regir una porció de l’Església amb fermesa apostòlica, amb caritat i amb prudència”. A més, s’ha projectat en les pantalles el missatge d’aquest diumenge al matí en el que Benet XVI ha recordat l’estada a Barcelona durant l’Àngelus.

Finalment, el bisbe auxiliar Sebastià Taltavull ha adreçat una felicitació a l’arquebisbe en nom dels presents i li ha agraït un magisteri i un pontificat “ric i conciliar, estimant el seu país, i amb amor fidel a l’Església”. Una intervenció que ha finalitzat amb una abraçada entre els dos.

En les paraules finals Sistach ha agraït la presència de les màximes autoritats civils de Catalunya: el president Artur Mas, la presidenta Núria de Gispert, i l’alcalde Xavier Trias de Barcelona i Josep Fèlix Ballesteros de Tarragona, entre altres.

També s’ha sumat a l’acte litúrgic l’Escolania de Montserrat, que ja va cantar davant de Benet XVI fa un any, i que ha tancat la celebració des del presbiteri amb El Virolai. En els cors laterals també hi havia 600 cantaires de diverses corals.

Durant la missa també s’ha fet una col·lecta per crear un fons destinat a joves en atur que gestionarà Càritas. “Entre tots anem fent la voluntat de Déu Nostre Senyor”, ha conclòs Martínez Sistach en les seves paraules finals.

Podeu veure un vídeo aquí.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.