Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) "El treball sinodal ha d'anar creixent en l'Església per fer realitat el somni del papa Francesc: una església missionera". Aquesta és una de les peticions que ha fet el cardenal Lluís Martínez Sistach en la missa de comiat com arquebisbe de Barcelona que s'ha celebrat aquest diumenge a la tarda la Basílica de la Sagrada Família. Una homilia plena de referències al programa del papa Francesc i d'agraïment de la resposta de diòcesis, sobretot pel compromís amb els més afectats per la crisi econòmica. Així tanca una llarga trajectòria 28 anys de responsabilitats episcopals a Barcelona, Tarragona i Tortosa.

Sistach ha estat acompanyat pel bisbe auxiliar Sebastià Taltavull i l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, que han concelebrat amb uns 200 capellans. També s'hi ha afegit el Govern, amb el president Artur Mas, i els consellers Neus Munté, Meritxell Borràs i Germà Gordó. Prop de 3.000 persones han assistit al comiat diocesà. No consta cap representació destacada de l'Ajuntament de Barcelona.

El cardenal ha iniciat l'homilia emmarcant la seva trajectòria sacerdotal i episcopal en "les grans novetats del Concili Vaticà II, que van calar en mi". Segons Sistach, "per això he volgut fer una església sinodal". I com a exemple ha posat la participació dels consells i parròquies de la diòcesis en l'elaboració dels plans pastorals: "Us he anat preguntant a tots vosaltres: què hem de fer? Perquè el sensus fidei està en tot el Poble de Déu".

A més de la visita de Benet XVI per consagrar la Sagrada Família, també ha centrat el seu comiat en les conseqüències de la crisi econòmica amb la que ha coincidit bona part del seu episcopat a Barcelona. Una pobresa que "cada vegada és més intensa, més estesa, més profunda, més autòctona". En aquest context, ha donat les gràcies a Càritas i a tantes realitats d'Església "per imitar el bon samarità", un compromís que enllaça plenament amb l'Any de la Misericòrdia. També ha insistit una vegada més en el necessari compromís temporal dels laics, una idea que ha dit "que fins i tot he repetit massa" per la importància que li dóna.

Triple fidelitat

Al final de la missa, el bisbe Sebastià Taltavull ha fet un agraïment a la dedicació pastoral de Martínez Sistach. "Sempre he valorat la seva fidelitat al Vaticà II, l'estimació de l'Església i al poble de Catalunya", una triple fidelitat que "no poden anar separadament per un esperit d'encarnació".

Taltavull ha repassat diversos aspectes de l'etapa del cardenal a Barcelona: la resposta a la crisi, en que "la veu de l'Església s'ha fet sentit amb força"; el protagonisme dels seglars, "afavorint la majoria d'edat del laïcat"; la visita de Benet XVI, per "impuls evangelitzador i projecció universal de la Sagrada Família"; o la participació de Sistach en els sínodes de bisbes, pel "to d'obertura" de les seves aportacions.

Com a record, Sistach ha rebut una maqueta de l'edifici de la sagristia de la Sagrada Família, la nova construcció que ell mateix va beneir fa pocs dies. Breument, el cardenal s'ha acomiadant donat a tots les "gràcies pel que heu fet". Com ha recordat ell mateix, després de l'entrada de Juan José Omella a Barcelona, Sistach continuarà a la diòcesis. A partir del 26 de desembre anirà a viure a la residència sacerdotal de Sant Josep Oriol del barri de Les Corts: "ens anirem veient".

Acabada la missa, l'acte s'ha allargat més d'una hora ja que Martínez Sistach s'ha quedat a l'altar per rebre la salutació de tots els assistents que han volgut apropar-s'hi. En sortir, un grup de dones menorquines es mostraven emocionades pel comiat però afegien que per arrodonir-ho era una "llàstima que no s'hagués quedat a Barcelona el bisbe Sebàstià". De fet, si que es queda, fent tàndem i acompanyant l'arquebisbe Omella en els seus primers passos a Barcelona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.