Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Adoratrius) En el Dia Internacional de l’Abolició de l’Esclavitud, SICAR cat i Proyecto ESPERANZA, tots dos projectes de les Adoratrius, assenyalen que, tot i que l'esclavitud va ser la primera violació de Drets Humans que va suscitar una àmplia preocupació internacional, segueix, a dia d'avui, vigent i ha evolucionat cap a altres formes, com el treball forçat o el tràfic d'éssers humans (TEH), que inclou finalitats d'explotació fortament feminitzades.

Ambdós projectes, amb una àmplia experiència en atenció integral a víctimes de TEH, han donat resposta, en els últims anys, a dones que han estat víctimes d'aquest delicte amb finalitats infradetectades al nostre país i fortament marcades pel gènere: tràfic amb fins d'explotació sexual en pornografia, esclavitud sexual, matrimonis forçats, gestació de nadons per a la seva posterior venda o adopció il·legal, criminalitat forçada, explotació laboral en l'ocupació de la llar.

En aquesta mateixa línia, WalkFree calcula que les dones i nenes representen el 71% de totes les víctimes d'esclavitud moderna al món, de manera que és fonamental aplicar la mirada de gènere a l'hora d'abordar-la. Com més gran és la bretxa de gènere en salut, educació i en l'economia, major prevalença té l'esclavitud moderna, conclou.

Rosa Cendón, coordinadora de Relacions Institucionals i Incidència de SICAR cat, afegeix: “El tràfic amb finalitat d'explotació laboral en el treball de la llar i el tràfic per a la celebració de matrimonis forçats són formes de tràfic que tenen una incidència desproporcionada en dones i nenes i, per tant, suposen formes de violència contra la dona per raons de gènere”.

El treball de la llar no és inherentment explotador, ja que una treballadora de la llar pot tenir condicions de treball dignes i respectuoses amb el marc de la legislació laboral vigent. El que suposa explotació és el fet que una persona sigui sotmesa a treball o serveis sota amenaces o sense prestar el seu consentiment lliurement i es vulnerin els seus drets.

D'altra banda, el TEH amb finalitat d'explotació per a realitzar activitats delictives, si afecta a dones, està especialment invisibilitzat i dona lloc a greus violacions de drets humans que tenen com a conseqüència la seva revictimització, a través de fets com la imposició de penes de presó, retirada de menors a càrrec i ordres d'expulsió com a conseqüència dels delictes que la víctima s'ha vist obligada a cometre.

SICAR cat i Proyecto Esperanza, a través del projecte #TambéÉsTràfic , actualment, incideixen en el coneixement i l'aprofundiment d'aquestes formes de tràfic, que han recollit en un document, que conté l'anàlisi del marc legal existent així com el de deu casos reals que han atès.

La presentació dels casos s'ha centrat en l'estudi dels elements de vulnerabilitat de les dones traficades, així com en els processos de captació, trasllat, mitjans de submissió, finalitats d'explotació i sortida de la situació de TEH viscudes per cadascuna de elles.

Aquest document evidencia com Espanya és tant país d'origen com de trànsit o destí del tràfic per a aquestes finalitats d'explotació, la complexitat de les situacions que pateixen les dones, sotmeses, moltes vegades, a formes d'explotació superposades o consecutives i, sobretot, les gravíssimes violacions de drets humans que pateixen.

Per a les Adoratrius, cal l'abordatge del TEH en tota la seva extensió i complexitat, incloent totes les finalitats de tràfic de persones des d'un enfocament de drets humans. Per això consideren fonamental l'aprovació d'una llei integral que faci front al tràfic en qualsevol de les seves manifestacions, millorant la identificació i assistència a totes les víctimes. Aquest enfocament està en línia amb les recomanacions fetes per GRETA (Grup d'Experts sobre la lluita contra el tràfic d'éssers humans) en el seu informe sobre Espanya i s'inclou en l'esborrany de el Pla Estratègic Nacional contra el Tràfic i l'Explotació d'Éssers Humans 2021 -2025.