Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

(M. Carme Brunsó / Caputxines de la Mare del Diví Pastor) Quan Crist toca el cor, res no torna a ser igual. La vida pren un sentit joiós i esperançador que fa caminar lleuger envers l’amor a Déu i als germans.

Verticalitat (mirar Déu) i horitzontalitat (mirar els homes i les dones) es fusionen en el signe del cristià: la Creu. Un signe que ens parla de sofriment i mort; no endebades el camí dels humans va de la mà del dolor, la incertesa o la foscor. Tanmateix, Aquell que a la creu ens dóna Vida ja ens ho havia anunciat: “Feliços vosaltres quan, per causa meva, us insultaran, us perseguiran i escamparan contra vosaltres tota mena de calúmnies” (Mt 5, 11).

Alguns dels anomenats feliços per Jesús són els setze màrtirs que el proper 10 de novembre seran proclamats beats a la Basílica de la Sagrada Família. Entre ells hi  ha sacerdots, persones consagrades i laics; joves i gent gran; estudiants, obrers, pares de família i educadors: tots ells fidels a l’Evangeli fins al moment del seu lliurament martirial.

Són gent de casa nostra i els sentim molt nostres, de la terra i la cultura nostres. Ens fan adonar que l’Evangeli és per a tots i es pot viure en qualsevol lloc, edat i situació tot aprenent a morir, dia a dia, en els detalls d’estimació quotidians a Déu i als germans, com el gra de blat quan cau a terra (cf. Jn 14, 24).

Així mateix, tots ells, esdevenen un mirall de coherència amb la fe professada i, alhora, de fidelitat a Crist en les circumstàncies més adverses, ja que van abraçar la creu i li van permetre l’entrada als seus cors en el moment que es va revestir de persecució, angoixa i oferiment de llurs vides, amb el perdó als llavis i fortalesa d’esperit. Realment, qui té raons per a viure, té raons per a morir.

Tant de bo que agafem la torxa encesa que ens deixen i, comptant amb la seva intercessió a favor nostre, sapiguem ser audaços per a fer d’aquest esdeveniment una oportunitat pastoral per a mostrar al món que “Ningú no té més valor que qui fa de la seva vida un Sí a l’Amor” (cf. Himne als 16 màrtirs).

Així, doncs, la celebració de la beatificació dels nostres màrtirs esdevé, per a l’Església barcelonina i per a les Congregacions religioses de les quals formen part, un motiu de goig per haver tret de l’anonimat aquests germans que per la seva adhesió a Jesucrist van lliurar les seves vides. I, fent nostres els mots del Mestre, avui podem exclamar: “Alegreu-vos-en i celebreu-ho, perquè la vostra recompensa és gran en el cel” (Mt 5, 12).

M. Carme Brunsó i Fageda és superiora general de les Germanes Caputxines de la Mare del Diví Pastor