Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi CurcóBisbat de Lleida) El 31 d’octubre de 1278, després de 87 anys del seu començament, el bisbe Guillem de Moncada consagrà la Seu Vella dedicant-la a l’Assumpció de la Mare de Déu.

Quan gairebé es complien els 743 anys d’aquesta efemèrides i com s’acostuma a celebrar cada darrer diumenge d’octubre, l’Associació d’Amics de la Seu Vella de Lleida va convocar als lleidatans el 25 d’octubre per tal de celebrar el “Dia de la Seu Vella” amb un programa restringit i amb totes les precaucions sanitàries per la Covid 19.

La jornada s’inicià a la nau central de l’antiga catedral amb l’Assemblea General de l’entitat. Continuà amb el lliurament de guardons Seu Vella 2020, la glosa a càrrec de Pere Godoy, president de la Societat Espanyola de Epidemiologia i la Reconeixença 2020 al mestre campanar Josep Carvajal, en reconeixement pels més de 30 anys en que ha tingut cura de les campanes i del rellotge de la torre campanar de la Seu Vella, com de la major part de les campanes dels campanars de les esglésies de la nostra diòcesi.

Com no podia ser d’un altra manera el dia de la Seu Vella va cloure amb la l’eucaristia celebrada per Jaume Melcior en substitució del bisbe Salvador Giménez,  que no va poder acudir a oficiar-la pel confinament de la casa sacerdotal.

Melcior, en la seva homilia manifestà l’emoció que sentia per presidir la missa a l’altar de la Seu Vella: “en aquesta impressionant catedral que els lleidatans van aixecar per lloar a Déu i a la seva mare  Maria, en el misteri de la seva Assumpció. Una obra feta des d’una profunda fe i per amor a Déu, per lloar-lo. Un temple per a Déu i per aplegar a la família cristiana de totes les generacions, pensant sobretot en l’Eternitat. Una Catedral feta amb amor i aquest amor es transforma en bellesa transcendent”.

En aquet sentit va referir-se al fet que els lleidatans a l’aixecar la Seu Vella no van pensar ni en el temps, ni en resultats immediats: “El mestre d’obres de la Seu Vella Pere de Coma, com  l’arquitecte del temple de la Sagrada Família Antoni Gaudí, sabien que no veurien acabada la seva obra, però no els preocupava tot ho feien per Déu”. Melcior va cloure la seva homilia fent dues propostes a l’entitat: la primera d’elles, organitzar un agermanament entre els dos campanars més alts de tot el Segrià, el de la Seu Vella de Lleida i el de l’església d’Almenar, coronat per l´àngel: “Tots dos símbols impressionats de fe i ciutadania de dos temples dedicats a Maria Assumpta”.

Tanmateix, proposà que estaria bé que quan Lleida rep a un nou bisbe i pren possessió de la seva càtedra a la Catedral Nova, se celebrés als pocs dies un segon acte simbòlic o una missa presidida pel bisbe entrant a la Seu Vella. Totes dues propostes van ser molt ben rebudes pel president dels Amics de la Seu Vella Joan Ramon González i la seva Junta.

En la pregària dels fidels no faltà el record pels malalts de la pandèmia i per les seves famílies, així com pels difunts per la Covid-19 i socis de l’entitat. També es pregà per la salut del bisbe emèrit Francesc Xavier Ciuraneta i pel president d’honor, Jesús Tarragona, que havia celebrat tots els anys aquesta eucaristia del Dia de la Seu Vella.

La celebració va cloure com és costum amb el cant dels bonics Goigs ‘en Lloança a la Mare de Déu del Blau’, imatge que presidí la Porta dels Apòstol de la Seu Vella i avui venerada en el presbiteri de la Catedral Nova, interpretats per la Coral Estel del Cercle de Belles Arts dirigit per Gemma M. Naranjo, que solemnitzà amb els seus cants la celebració.