Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) Sembla que la Santa Seu sigui l'única institució internacional que creu en els Països Catalans. Aquest dilluns al migdia s'han fet públics els nomenaments de dos nous bisbes auxiliars per a Barcelona. Sergi Gordo, capellà de Barcelona i fins ara secretari general de l'Arquebisbat, i Toni Vadell, capellà de Mallorca i Vicari Episcopal per a l'Evangelització. Dos capellans joves però amb experiència en responsabilitats diocesanes i ben propers a la gent.

La sorpresa ha estat l'elecció d'un capellà de Mallorca. Després d'un bisbe auxiliar de Menorca, Sebastià Taltavull, i d'un arquebisbe de la Franja, Joan Josep Omella –i de diversos nomenaments de bisbes valencians a la resta de diòcesis catalanes– Antoni Vadell no entrava en els noms que havien circulat com a possibles bisbes a Catalunya. Tot i això, Vadell forma part del clergat balear que participa en els organismes pastorals que comparteixen Catalunya i Balears, en el seu cas en el Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i les Illes Balears.

El nomenament arriba just una setmana abans que l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, rebi el birret cardenalici a Roma. Amb aquests nomenaments es dibuixa el seu nou equip de govern.

En la roda de premsa que s’ha fet aquest migdia al bisbat per anunciar els nomenaments, Joan Josep Omella ha remarcat el perfil “franciscà” dels nou bisbes. Segueixen el criteri que reclama el papa Francesc pastors, persones de comunió i “homes en sortida, que obren les mans per abraçar als altres, siguin o no cristians”. I bisbe “que treballen pel bé comú”. Segons Omella, "els bisbes que tenim aquí i els ara vénen tenen aquest perfil".

Al costat de l’arquebisbe Omella ara hi haurà tres auxiliars, que han comparegut conjuntament a l’arquebisbat de Barcelona. Gordo i Vadell, se sumen a la tasca de Sebastià Taltavull, bisbe auxiliar que continuarà compartint la dedicació amb la d'administrador apostòlic de Mallorca, en espera d’una solució definitiva per la capital balear. Omella ha explicat que aquesta situació és la que l’ha portat a demanar el papa el nomenament de dos bisbes auxiliars per a Barcelona.

Amb vosaltres

Els nous bisbes han mostrat el seu agraïment al papa i han definit l’encàrrec com un “gran desafiament”. Sergi Gordo ha mostrat la seva disponibilitat en continuar treballant a Barcelona “en equip” i comptant amb el clergat i els laics i les laiques i la vida religiosa. Ha explicat que ara es tracta de passar de ser “cristià amb vosaltres i prevere amb vosaltres, a ser avui, bisbe amb vosaltres”. I que "les perifèries i l'hospital de campanya del papa Francesc no sigui només un eslògan".

Toni Vadell ha explicat la seva “il·lusió” per venir a participar de la vida de Barcelona”, encara que “sigui dolorós” deixar la gent de Mallorca: “La nostra vocació pastoral és estar amb la gent”. El seu nomenament és també una mostra de la "diversitat" episcopal.

D'altra banda, és significativa l'elecció de dos capellans "joves" per als paràmetres eclesiàstics. Gordo té 50 anys i Vadell en té 45, el bisbe més jove de l'Estat. Per tant, són dos noms que contribueixen a renovar la pedrera de bisbes catalans. Amb Vadell i Gordo l'episcopat català estarà format per catorze bisbes, els de les deu diòcesis, tres auxiliars a Barcelona, i un a Terrassa.

Gordo i Vadell ha explicat que es coneixien de feia anys quan tots dos eren responsables de formació del seminari menor de les seves diòcesis. El bisbe Taltavull també ha treballat amb els dos nous auxiliars, ja que els dos formaven part del consell episcopal de les seves diòcesis. Ha mostrat també la satisfacció perquè surti un bisbe de Mallorca, de la diòcesi que avui lidera.

Un projecte comú

Més desconegut a Barcelona, des de Mallorca el canonge i catedràtic de Filosofia Gabriel Armengual, comenta molt positvament el perfil de Vadell. Parla d'ell com "una persona molt entregada, feinera, il·lusionada, entusiasta, oberta, que sap fer equip i treballar en equip". Remarca que "a Mallorca és el primer que ha construit una unitat de pastoral, que no és solament un agrupament de parròquies, sinó una comunitat, amb un projecte en comú, amb un equip de preveres i de laics".

Vadell respon al perfil d'una "persona totalment lliurada a la pastoral" i per la qual "l'espiritualitat té un fort pes en la seva vida i feina". Armengual també afegeix de manera distesa que com ara a Barcelona "tindreu un bon treballador en la vinya del Senyor, fa falta només que ens deixeu el vostre auxiliar com a titular nostre". La Conferència Episcopal Tarraconense també s'ha congratulat dels nomenaments.

Un fill de Cornellà

Sergi Gordo Rodríguez és un capellà procedent de Cornellà de Llobregat on va fer tota la seva vida parroquial a Sant Miquel Arcàngel abans d'entrar al seminari menor. Es va ordenar sacerdot el 1992, ara fa just 25 anys. És professor de Fenomenologia de la Religió i de Filosofia de la Religió a la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull i a altres centres acadèmics. Expert en el pensament d'Eusebi Colomer va ampliar estudis a Alemanya.

El 2004 l'arquebisbe Lluís Martínez Sistach el va nomenar secretari general de l'Arquebisbat de Barcelona, etapa en la qual va gestionar la divisió de la diòcesi i la visita de Benet XVI. La seva trajectòria pastoral està molt vinculada als moviments d'Acció Catòlica com el Moviment Cristià de Pobles en l'etapa a Vilafranca del Penedès o el Moviment de Professionals Catòlics del qual en va ser consiliari general. Abans havia estat formador del Seminari Menor. El 2009 va ser nomenat canonge i és secretari del patronat de la Basílica de la Sagrada Família.

Expert en catequesi

Antoni Vadell i Ferrer és un capellà de Mallorca amb una trajectòria similar. Ordenat sacerdot el 1998, és llicenciat en Teologia, especialitat en catequètica i pastoral juvenil per la Universitat Pontifícia Salesiana de Roma. És docent al Centre d’Estudis Teològics i de l’Institut d’Estudis Religiosos de la diòcesi de Mallorca. El bisbe Xavier Salinas el va nomenar Vicari Episcopal per a l'Evangelització de la diòcesi de Mallorca i coordina, juntament amb un equip, una agrupació de parròquies al voltant d’Inca. També va ser responsable del Seminari Menor de la diòcesi. També ha mantingut així la doble dedicació pastoral en parròquies i a la cúria.

Abans havia estat professor de Religió i delegat diocesà de Catequesi. Arran d'aquesta responsabilitat ha col·laborat intensament en el Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i Balears que coordina la catequesi d'infants i d'adults dels deu bisbats catalans i els tres balears. El 2015 el papa Francesc el va nomenar Missioner de la Misericòrdia.

L'ordenació episcopal se celebrarà conjuntament el setembre a Barcelona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.