Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Bisbat de Lleida) La parròquia d'Almacelles ha reprès en una segona fase, les obres de restauració de la coberta de l'església. Aquesta actuació que acaba d'iniciar té prevista la seva finalització el 16 de juliol i consisteix en el repicament de totes les voltes interiors, que posteriorment seran revocades amb morter de calç (ja que aquest element permet la transpiració) i finalment s'aplicaran tres capes de pintura al silicat.

A causa de les filtracions d'aigua, el material ceràmic de les voltes estava molt deteriorat, es va inspeccionar amb l'ajut d'una plataforma elevadora arran d'alguns despreniments de guix que vam observar. El primer era assegurar la coberta exterior (actuació que acabarem el febrer del 2020). Un cop eliminades les filtracions d'aigua, vam veure arribat el moment de restaurar les voltes interiors per assegurar-ne la conservació i evitar el perill de despreniments de material.

Per tal de poder dur a terme els treballs s'hi ha hagut de muntar una bastida lateral unida per una plataforma, on treballaran els operaris, deixant lliure l'espai central de la nau. Tot i això les obres no se simultaniejaran amb el culte públic. Mentre durin les obres, l'Ajuntament d'Almacelles ha cedit gratuïtament la capella del cementiri a l'efecte de la celebració de les misses de funeral.

El cost de l'actuació ha estat pressupostat en 32.732,59 €. El bisbat de Lleida fa una aportació de 10.000 €. La resta es cobrirà amb l'apadrinament de la majoria dels vilatans, compromesos en el projecte de dignificar l'església del poble.

L'església d'Almacelles va ser projectada per l'arquitecte barceloní Josep Mas Dordal l'any 1772, està dedicada a la Mare de Déu de la Mercè i els seus patrons són Sant Isidre i Sant Sebastià. Segons indica una certificació notarial de 1779, l'església ja estava construïda l'any 1774 i el 1776 va tenir lloc el primer bateig.

El retaule actual, d'estil barroc i construït després de la guerra civil, és obra del lleidatà Ramon Borràs i està presidit per una imatge de la Mare de Déu de la Mercè i compta amb les imatges de Sant Isidre i Sant Sebastià als carrers laterals. L'any 1958 va ser daurat per Llucià Oliva. L'any 2015 el vam netejar en una actuació d'urgència, però està pendent la seva restauració.