Vés al contingut
Catalunya Religió

(Scholas Ocurrentes) "No valorem el que tenim fins que ho perdem" (Óscar, 15 anys); amb aquesta frase arrencava la segona edició de Scholas Ciutadania a Barcelona, programa educatiu de la Fundació Scholas Occurrentes i que reuneix des del dijous 7 i fins el proper divendres 15 de març a estudiants de 12 col.legis de la ciutat comtal.

I és que l'Óscar, alumne de l'Institut Europa de l'Hospitalet de Llobregat, la va pronunciar enfront dels prop de 200 estudiants congregats a la Residència Salesiana Martí-Codolar, seu de l'esdeveniment; ell, qui fins fa poc no hauria estat capaç de parlar davant d'un públic tan gran, objecte de prejudicis i intolerància.

Precisament per enfrontar aquest tipus de problemàtiques que els afecten de manera directa, els joves participants- després de decidir en conjunt les dues que consideren de màxima urgència- s'internaran durant una setmana en una sèrie de dinàmiques i activitats, per a després plantejar una bateria de solucions , dissenyades per ells mateixos, un model pedagògic que ja s'ha dut a terme amb èxit en diverses ciutats d'Espanya i que a Barcelona compleix la seva segona edició després dels bons resultats del 2016. Tarragona també ha estat una altra ciutat catalana en celebrar aquest programa, el 2017.

La "desigualtat de gènere i el masclisme" i la falta d'una "educació en valors" van ser els dos problemes identificats com a més urgents a enfrontar, el que coincideix amb el context de les actuals manifestacions per la igualtat de gènere i contra el masclisme que s'estan duent a terme al país.

Aquest compromís es deixava veure, segons manifestacions de membres del grup organitzador de la Fundació i del grup de voluntaris del CEU, en l'elevat entusiasme dels joves participants.

Segons dades de l'ajuntament de Barcelona, un 54 per cent de les barcelonines ha patit alguna forma de violència masclista (excloent comentaris, gestos sexuals i exhibicionisme), des dels 15 anys; preocupa el que des d'aquesta edat ja s'estiguin presentant aquest fenomen, malgrat les presumpcions que a menor edat, menys comportaments masclistes. D'aquí la importància i l'expectativa enfront de les propostes i iniciatives d'aquests joves, les que es donaran a conèixer aquesta setmana, exactament el divendres 15 de març en un acte públic i en el qual s'espera l'assistència d'autoritats educatives i governamentals.

En el programa participen l'Institut Baetulo de Badalona, Institut Europs d l'Hospitalet de Llobregat, Col·legi Maristes Anna Ravell de Barcelona, Institut Alexandre Galí de Barcelona, Escola Mary ward de Barcelona, Maristes Sants li Corts, Col·legi Santa Teresa de Liseux, Col·legi l'Esperança de Barcelona, institut Montgròs de Sant Pere de Ribes, Col·legi FEDAC Sant Andreu de Barcelona, Escola Pia de Balmes i l'Escola Pia de Sarrià.

Aquesta experiència compta amb el suport de la Fundació Barça, la Fundació Banc Santander, Air Europa, la Fundació Universitària San Pablo CEU, la Fundació Edelvive, el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i l'Escola Cristiana de Catalunya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.