Vés al contingut
Catalunya Religió

(Obra Social "la Caixa”) Aquest dissabte arrenca la gira de l’espectacle de dansa Teresa (Ora al alma), amb motiu del Vè Centenari del Naixement de Santa Teresa de Jesús. Es tracta d’una obra inspirada en els diferents estats de l’oració teresiana que la mateixa santa Teresa explica en la seva autobiografia, El libro de la vida. L'espectacle arribarà a Barcelona a finals d’any.

Aquest dimecres ha tingut lloc la presentació de Teresa (Ora al alma) a CaixaForum Madrid, presidida per Chevi Muraday, director artístic i coreògraf de l’espectacle; David Picazo, director d’escena i Marta Etura, intèrpret de santa Teresa de Jesús. Tots tres han destacat aquesta proposta única i reveladora que mostra a través del llenguatge de la dansa contemporània els conceptes essencials que ajuden a apropar-se al personatge de santa Teresa de Jesús: acció, lluita, misticisme i amor desmesurat. El real i l’imaginari, la passió i la determinació per transformar la realitat són punts comuns d’una posada en escena que vol tractar l’espiritualitat amb les inquietuds de l’espectador del nostre temps.

Santa Teresa de Jesús és alhora escriptora i protagonista de les seves pròpies narracions: viu, sofreix, supera i, finalment, narra, amb una veu inconfusible, les gestes que apareixen en els seus escrits. A través del moviment i la paraula, l’espectador s’endinsarà en l’univers de la santa; viatjarà per la passió i la fe de Teresa per arribar a entendre la seva manera de veure la relació entre cos i esperit, dualitat que s’expressa per mitjà dels moviments que aniran dibuixant escenes que conformaran un espectacle total.

Santa Teresa compara els graus d’oració amb quatre formes de regar un hort. Aquests quatre graus correspondrien a quatre formes diferents d’oració mental, que seran el fil conductor de l’obra.

Santa Teresa i el seu Vè centenari

Santa Teresa de Jesús —Teresa de Cepeda y Ahumada— va néixer a Àvila el 28 de març de 1515. Després de l’experiència com a monja de clausura al convent de l’Encarnació, va decidir emprendre la reforma de l’Orde del Carmel, sota el carisma del qual passaria a anomenar-se l’Orde del Carmel Descalç. Va deixar testimoni del fets que li va tocar de viure, i també del seu pensament, en diferents obres de gran qualitat literària com ara El libro de la vida o El castillo interior, considerades cims de la narrativa espiritual. Els seus poemes van iniciar el gènere de la "mística", que va continuar el seu deixeble, el també carmelità sant Joan de la Creu.

Actualment, l’orde del Carmel Descalç s’escampa pels cinc continents, amb més de 14.000 monges i frares en convents i monestirs de tot el món. Per commemorar els cinc-cents anys del naixement de santa Teresa, el Govern va crear la Comissió Nacional V Centenari, la presidència d’honor de la qual tenen els reis d’Espanya, i on és representada la Fundación V Centenario.

L'impuls d'una gira estatal

Després de l’estrena aquest divendres a l’escenari del Lienzo Norte d’Àvila, l’espectacle recorrerà els principals teatres de 12 ciutats més: Toledo, Logronyo, Bilbao, Madrid, Burgos, Saragossa, la Corunya, Màlaga, Sevilla, Pamplona, Barcelona i València.

L’Obra Social ”la Caixa” és la impulsora principal d’aquest projecte, que forma part d’un acord entre l’entitat i la Fundación V Centenario per posar en marxa destacades activitats culturals i educatives centrades en la figura de la pensadora i escriptora espanyola de projecció universal.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.