Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Opus Dei) Va ser a l'estiu de 2002 quan a Antonio Jesús Sedano Madrid, de 76 anys i vidu des de 1991, li va aparèixer al costat de l'ull dret una lesió cutània similar a un gra que li cremava i que, de vegades, li generava dolor. Durant diverses setmanes els seus tres fills i alguns amics ho van veure, però no no es va aplicar cap tractament.

Com que tenia dificultats de visió, l'Antonio va programar una consulta oftalmològica, amb vista a una possible operació de cataractes, en un centre d'assistència sanitària de Barcelona, on vivia. Durant aquesta consulta, el 2 d'agost, va aprofitar per mostrar a la oftalmòloga la lesió de la pell costat de l'ull. La doctora el va redirigir directament a l'Hospital Clínic de Barcelona, perquè li fessin una revisió de la lesió cutània, ja que sospitava que es tractava d'un tumor.

Diagnòstic

El 30 d'octubre va ser valorat en aquest hospital pel cap del departament d'oftalmologia, que va arribar amb seguretat al diagnòstic clínic de carcinoma basocel·lular, en la forma coneguda com ulcus rodens. Aquest és un dels tumors malignes més freqüents de la superfície cutània, afecta habitualment persones d'edat avançada i apareix amb més freqüència al cap i al coll. La seva evolució és progressiva i comporta destrucció local dels teixits. El tractament sol ser quirúrgic i en la majoria d'ocasions deriva en la curació del pacient.

En el cas d'Antonio, el tumor, de la mida d'una llentia, tenia una gravetat superior a l'habitual ja que, per la seva localització, molt propera a l'ull, podia envair fàcilment òrgans delicats. El metge el va informar que la seva lesió requeria una extirpació quirúrgica i el va reenviar a l'especialista en cirurgia plàstica. Considerant segur el diagnòstic i que era necessari un tractament immediat, el metge li va especificar el tipus de tumor que considerava que patia. L'endemà, un cirurgià plàstic va revisar l'Antonio i va confirmar el diagnòstic precedent: es tractava d'un carcinoma basocel·lular. Sense perdre temps, va ordenar una operació urgent per extirpar-li el tumor, que va explicar al pacient que era indubtablement un tumor maligne.

 

Pregària

L'Antonio estava molt preocupat pel diagnòstic de càncer, i mentre esperava la cirurgia aquesta preocupació va créixer perquè el tumor empitjorava sensiblement: es va ulcerar i va començar a sagnar.

A l'Oratori de Santa Maria de Bonaigua de Barcelona, on sovint anava a missa, l'Antonio va trobar una estampa per a la devoció privada a la serventa de Déu Guadalupe Ortiz de Landázuri i documentació sobre la seva vida. De seguida va sorgir una simpatia personal i espiritual cap a ella, pel que va començar a demanar-li amb constància per la seva curació. El mateix van fer els seus fills i altres parents, entre els que l'Antonio va repartir diverses estampes de la serventa de Déu.

Abans de saber quan seria operat, l'Antonio estava desanimat i espantat i, en conèixer la data precisa de la cirurgia, la por que tenia es va agreujar. Una nit en què es trobava especialment nerviós, prenent entre les mans una estampa de la Guadalupe, va acudir a ella espontàniament, amb molta fe: "Tu pots fer-ho, fes que jo no hagi de ser operat, això és poca cosa per a tu".

Curació

Després d'invocar a la Guadalupe, l'Antonio es va calmar, va dormir sense interrupcions i al matí següent es va despertar serè i descansat. Al veure's al mirall va descobrir que la lesió havia desaparegut. No ho podia creure; pensava que aquestes coses podien succeir a altres persones, però no a ell. El seu estat d'ànim va canviar completament i aquell matí fins i tot va fer broma en donar-li la notícia a una filla, que es va quedar estupefacta. El mateix va passar amb una altra filla en constatar que el tumor havia desaparegut d'un dia per l'altre, sense deixar cap signe. L'Antonio va telefonar també al seu fill per donar-li la notícia i també ho va dir a altres amics. A més, va contactar amb la secretària de l'especialista en cirurgia plàstica per anul·lar la intervenció, ja que no hi havia res a operar.

Quan el cirurgià plàstic va revisar al pacient, va comprovar l'absoluta desaparició del càncer, per causes desconegudes. La seva impressió inicial va ser d'ensurt. La primera pregunta que li va fer va ser: "On l'han operat?". A continuació, l'Antonio li va explicar els detalls de la seva curació i la intercessió de Guadalupe Ortiz de Landázuri. La curació, esdevinguda de la nit al dia, era inexplicable. En la història clínica va quedar anotat: "Ha desaparegut la lesió després de resar-li a la serventa de Déu Guadalupe Ortiz de Landázuri". En successives revisions la curació es va confirmar.

Antonio Jesús Sedano Madrid va morir dotze anys després, el 2014, a causa d'una patologia cardíaca. Tenia 88 anys. El càncer de pell, del qual es va curar per intercessió de Guadalupe Ortiz de Landázuri, mai va tornar a aparèixer.

Procès canònic

Com que la curació semblava un fet extraordinari, segons les indicacions previstes per a aquests casos, l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, va decretar el 18 de maig de 2007 la instrucció d'un procés canònic sobre el miracle i va nomenar un tribunal diocesà per a la investigació. El procés va tenir lloc del 25 de maig de 2007 al 17 de gener de 2008. El 24 d'octubre de 2008 la Congregació de les Causes dels Sants va sancionar la validesa del procés.

El 5 d'octubre de 2017, el consell de metges de la Congregació de les Causes dels Sants va examinar el cas. Els metges van destacar els aspectes més rellevants de la curació en estudi: l'adequat procés diagnòstic de la lesió, confirmat per especialistes mèdics, i especialment la seva curació en poques hores, sense cap tractament. Els pèrits d'aquesta congregació van declarar que des del punt de vista científic els fets no es podien explicar.

Successivament, el cas va ser sotmès a l'examen dels teòlegs consultors, que l'1 de març de 2018 van declarar comprovada, més enllà de tot dubte raonable, la relació entre la curació miraculosa d'Antonio i la invocació a Guadalupe Ortiz de Landázuri.

Finalment, en la sessió ordinària del 5 de juny de 2018, els cardenals i bisbes que són membres de la Congregació de les Causes dels Sants van dictaminar que està provat sòlidament que el cas ha de ser considerat com un miracle.

El 8 de juny de 2018, el Sant Pare Francesc, després d'haver rebut del cardenal Angelo Amato, prefecte de la Congregació de les Causes dels Sants, una relació de tot el que s'acaba d'exposar, va declarar que consten les proves del miracle obrat per Déu a través de la intercessió de la venerable serventa de Déu Guadalupe Ortiz de Landázuri.