Vés al contingut
Catalunya Religió

(Bisbat de Solsona - Parròquia de Cervera) La pica baptismal de Santa Maria de Cervera torna a ocupar el seu lloc. L’element obra del Mestre Jaques, escultor de Tarragona, motiu pel que apareix la representació i el nom de Santa Tecla, és una gran tassa de pedra (del Talladell) sostinguda per tres figures d’atlants ajupits, profusament decorada i fàcilment identificable per la cartel·la amb el cérvol, símbol heràldic de Cervera, i l’any 1568, data de la seva construcció.

Segons Agustí Duran i Sanpere va ser construïda a mitjans del segle XVI, una època de poca activitat artística a l’església de Santa Maria. És l’única obra important del segle XVI conservada al temple i l’escultor va cobrar 51 lliures i 4 sous. Devia estar en un lloc proper a l’actual emplaçament, la Capella de l’Àngel custodi.

Ara bé, el 1821 s’enderrocà la façana de l’església i se’n construí una de neogòtica en una posició més avançada, la qual cosa permeté l’allargament de la nau i la construcció de noves capelles i del cor elevat, pel que la capella prengué una altra configuració.

Possiblement sigui d’aquestes dates la seva ubicació a la capella de sota el cor, de Sant Francesc Xavier. Passada la guerra civil, al 1967, atès que havien estat destruïts la major part dels altars de la parròquia, entre ells el de l’Àngel custodi, però es conservava aquesta pica, fou traslladada a la capella lateral que ocupa actualment, a fi, potser, d’aproximar-se al seu emplaçament inicial, i de guanyar en notorietat.

Tampoc podem oblidar que la pica baptismal sol estar habitualment en un lloc proper a la porta d’accés al temple, així, entrant per la “porta gran” del fons de la nau, estava a la capella lateral dreta immediata; actualment, entrant per la “porta lateral” habitual, esta també doncs a la capella lateral dreta més pròxima.

En quant a la coberta de fusta, hi ha notícies de que en disposava ja des d’un inici, a mitjans del s. XVI, i de fet, sabem el nom del fuster, Magí Guerau. La fusta es fa malbé més que la pedra, i no es pot descartar doncs que s’hagi substituït en tot o en part al llarg del temps.

Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.