Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(CR/La Salle-URL) “No fa 300 que va morir Sant Joan Baptista de La Salle, sinó que fa 300 anys que va començar a encomanar vida. La seva mort va ser l’inici d’un relleu”. Així explicava el germà Josep Canal, visitador auxiliar de La Salle, el sentit de l’aniversari que es va celebrar aquest dimarts a desenes d’obres educatives arreu del món de La Salle.

L’acte institucional dels 300 anys es va fer a La Salle Campus Barcelona de la Universitat Ramon Llull. En la celebració es va inaugurar l’escultura commemorativa amb la imatge del fundador de la comunitat de Germans de les Escoles Cristianes, obra de l’artista Joaquim Camps. D'una manera més festiva, milers d'alumnes de les 27 escoles de Catalunya també van celebrar el tricentenari del fundador.

Canal va recorda que una de les principals virtuts dels sants “és tenir els ulls oberts, i ell va obrir els ulls per somiar”. Un somni centrat en l’accés a l’educació per a tothom que també necessita uns fonaments per fer-se realitat. En el cas de Sant Joan de La Salle, “un fonament és la presència de Déu” i l’altre la comunitat de germans que l’impulsen, “no concebia una escola sense una comunitat, i avui aquesta comunitat sou els professors”. Canal ha destacat que precisament el que perseguia el fundador era deixar una comunitat davant d’aquest projecte educatiu, el que n’ha assegurat la seva continuïtat i servei durant més de 300 anys. També va explicar com amb la simple educació teòrica no n'hi ha prou: “No es pot ensenyar el saber sense ensenyar a ser”.

El cardenal Joan Josep Omella va beneir la nova l’estàtua del fundador i va tancar l’acte. L’arquebisbe de Barcelona va referendar les paraules del germà Canal. “Una educació sense amor no serveix”, i menys encara quan la voluntat és formar persones. L’arquebisbe de Barcelona va insistir també en la necessitat de treballar junts amb aquesta finalitat: “quan ens fem la guerra els uns als altres estem perduts”.

Reconeixement a La Salle

L’acte va comptar amb una àmplia presència institucional. En aquest context el rector de la Universitat Ramon Llull, Josep Maria Garrell, va demanar que la formació universitària fos “una prioritat per a qualsevol govern”. És una garantia “de futur de la nostra nostra societat i de l’Estat del benestar”. Garrell també va destacar l’aportació de La Salle com a obra d’Església oberta, integradora i plural, i amb projecció internacional.

Les autoritats convidades a l’acte també van ressaltar la importància de Sant Joan Baptista de La Salle en la història de l’educació, destacant-ne l’herència en forma de valors que segueixen vigents als centres de la xarxa de La Salle.

Josep Maria Santos, director general de La Salle Campus Barcelona – URL, va explicar el paper de guia de l’educador lasal·lià per als seus alumnes: “Un és mestre de l’altre, però no és més que l’altre”. Miquel Àngel Essomba, comissionat d'Educació, Infància i Joventut, Ajuntament de Barcelona, va reconèixer a La Salle, que “amb la seva missió, testimoni i treball, ha donat uns resultats fecunds que son un orgull per a la ciutat de Barcelona”. I, Mercè Chacón, directora general de Planificació Directora General de Planificació en l’Àmbit d’Universitats i Recerca, Generalitat de Catalunya, va “celebrar la contribució de La Salle per a formar persones amb valors ètics”.

L’acte, a més de la família lasal·liana, també ha comptat amb la presència l’ex alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el president del Districte de Sarrià-Sant Gervasi, Jordi Martí, i els consols de països amb forta presència de La Salle, com Equador, Hondures, Hongria, Mèxic, Perú o Burkina Faso.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.