Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Sant Joan de Déu / CR) El superior general de l'orde de Sant Joan de Déu, el germà Jesús Etayo, ha participat en l'últim Consell Delegat que ha acordat celebrar a Granada, del 23 al 26 de juny de 2020, l'Assemblea per la Constitució de la Província Sant Joan de Déu Espanya d'acord amb l'article 95 dels Estatuts Generals de l'Ordre. En aquesta assemblea es llegirà el decret de Constitució de la nova Província, es presentarà el treball realitzat durant els anys 2018 i 2019 per a l'organització de la nova Província i es procedirà al nomenament del Govern de la mateixa.

El superior general enviarà en el moment oportú la convocatòria d'aquesta assemblea, així com la informació necessària per designar els germans i col·laboradors que hi participin; també convocarà una votació consultiva per al nomenament del nou superior provincial en què participaran tots els germans de les tres províncies. N'ha informat aquest dijous el delegat per a Espanya, el germà Juan José Àvila. 

El mes de febrer Etayo valorava el caràcter positiu d'aquest procés, posant en relleu la serenitat amb què s'ha près la decisió i l'amplitud de la missió hospitalària. La unificació, deia, ajudarà a afrontar millor els actuals reptes de l'orde de Sant Joan de Déu.

L'orde a Espanya compta avui amb tres províncies –Aragó - Sant Rafael, Castella-Sant Joan de Déu i Bètica-Nostra Senyora de la Pau–, amb la presència de 219 germans en 75 centres i dispositius socials i sanitaris que atenen prop de 1.400.000 persones i compta amb més de 3.500 voluntaris. El capítol interprovincial celebrat el mes de gener de 2018 a l'Escorial, va finalitzar amb la decisió d'unificar les tres províncies, Castella, Aragó i Bètica, en una Província única el 2020.

Catalunya forma part de la província d'Aragó-Sant Rafael que abasta també les comunitats autònomes d'Aragó, País Valencià, Illes Balears, Múrcia i Navarra. En aquest territori hi ha 9 comunitats de germans i es gestiona 29 centres, tres d'ells de manera participada, i compta amb més de 6.000 treballadors, més de 2.000 voluntaris i 68 germans. També té presència i col·labora amb diverses fundacions de caràcter bioètic, social, de cooperació o assistencial que són afins a la missió de l'orde. La realitat actual de la província es visualitza majoritàriament a partir d'hospitals, centres assistencials, docents i investigadors, serveis socials i comunitats de germans. Es tracta de centres plurals amb un compromís social compartit i amb afinitat en la motivació, missió i valors.