Vés al contingut
Catalunya Religió

(Sant Joan de Déu) L'àrea de Sensibilització de Sant Joan de Déu España llança un projecte de contacte social entre joves, amb i sense trastorn de salut mental amb l'objectiu de lluitar contra l'estigma. Sota el títol “El teatre de la vida”, joves d'entre 18 i 25 anys, realitzen una setmana d'intercanvi. Aquests joves procedeixen de diferents centres de Sant Joan de Déu situats a Barcelona, Sant Boi de Llobregat, Lleida, Manresa, València, Ciempozuelos i Bormujos així com de centres educatius col·laboradors amb Sant Joan de Déu. El divendres, 8 de juliol, a les 20h, es farà l'estrena de l'obra en el mateix espai de creació de Cal Ninyo.

Un grup de 15 joves protagonitzen una sèrie de sessions creatives que acabaran amb l'estrena d'una obra de teatre el divendres 8 de juliol en el mateix espai. Durant la setmana, el grup participarà també d'activitats socioculturals d'intercanvi d'experiències, amb altres grups de teatre i projectes culturals locals. També s'han previst accions per a fomentar la visibilització i sensibilització entorn a la salut mental.

L'objectiu principal d'aquest projecte és lluitar contra l'estigma i millorar les actituds i comportaments socials en relació a la salut mental. La novetat és fer-ho a través de la metodologia del Teatre de l'Oprimit, en col·laboració amb Utopia Barcelona, i generant un documental sobre tota l'experiència.

Segons Diana Casellas, coordinadora de Sensibilització de l'Ordre Hospitalària, “s'impulsa aquest procés participatiu i d'apoderament compartit entre persones afectades i altres joves, per a identificar actituds de rebuig i discriminació entorn de la salut mental i promoure accions que contribueixin a reduir l'estigma, promoure una salut mental positiva i garantir els drets d'aquestes persones”.

També servirà per a reforçar els vincles socials de les persones amb trastorn mental a partir de la seva participació en accions de sensibilització i transformació social, que contribueixin a reduir l'autoestigma i a millorar la seva integració social.

A través del projecte audiovisual resultant del procés, es pretén impactar en un públic jove ampli perquè reflexioni sobre les realitats que concerneixen la salut mental per a visibilitzar, trencar amb l'estigma i donar-los l'oportunitat d'identificar la seva pròpia relació amb salut mental. El documental estarà disponible a partir d'octubre.

La metodologia del Teatre de l'Oprimit i de les Oprimides va ser creada pel dramaturg brasiler Augusto Boal. El Teatre de l'Oprimit utilitza el teatre i les tècniques dramàtiques com un instrument eficaç per a la comprensió i la cerca d'alternatives a problemes socials i interpersonals. Es tracta d'estimular als participants a expressar les seves vivències de situacions quotidianes d'opressió a través del teatre, així es converteixen en públic que assisteix i, alhora, participa de la peça. Es construeixen relats en equip, a partir de fets reals i de problemes típics d'una comunitat, en aquest cas, la salut mental.

“El teatre de la vida” és un projecte cofinançat pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 del Govern d'Espanya en col·laboració amb l'entitat d'arts escèniques, Utopia Barcelona i el Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.