Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Sant Joan de Déu) La Unitat de malalties neurocutànies de l’Hospital Sant Joan de Déu ha endegat, amb la col.laboració de Novartis, un programa pilot per tractar mitjançant mindfulness els infants que pateixen aquest tipus de patologia i les seves famílies. Al taller no tan sols participen els infants sinó també els seus pares perquè el diagnòstic d’una malaltia neurocutània genera una gran disfunció en tot l’entorn.

El mindfulness és un tractament complementari a l’abordatge convencional que es fa habitualment i que inclou, segons els casos, tractament farmacològic, reforç psicopedagògic i fins i tot teràpia neurorehabilitadora.

Les malalties neurocutànies són trastorns hereditaris que es manifesten a la pell en forma de taques i tumoracions i que sovint causen problemes neurològics com trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat o autisme.

Els infants que pateixen aquestes malalties presenten dificultats dificultats per aprendre i relacionar-se amb l’entorn, i símptomes de depressió, estrès i ansietat en una proporció més alta que altres malalts crònics.

Mitjançant el mindfulness, els professionals busquen reduir aquests símptomes: millorar l’atenció, regular les emocions, reduir l’ansietat i estrès dels pares, i millorar la relació entre pares i infants. A l’Hospital, el Servei de psiquiatria i psicologia ja es fan tallers de mindfulness a infants amb TDAH.

Més de 40 estudis realitzats en adults han mostrat que el mindfulness té efectes molt positius per combatre l’ansietat, la depressió i el dolor crònic, per promoure el benestar general i millorar les relacions interpersonals. Altres estudis de neuroimatge han mostrat que, a més, provoca canvis estructurals al cervell en les regions associades a la capacitat d’atenció i l’empatia.