Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete –CR) Durant tres dies del mes de maig Barcelona reviurà l'esperit de sant Francesc d'Assís a través de la presència del seu mantell. Del 4 al 6 de maig els frares franciscans caputxins de Catalunya, junt amb la Delegació de Joventut de l'Arquebisbat de Barcelona, han organitzat un seguit d'actes per rememorar la figura de qui va encarnar un carisma de pobresa, pregària i comunitat.

El mantell de sant Francesc no és una relíquia típica, explica el caputxí fra Josep Manel Vallejo. És el mantell que Sant Francesc d'Assís va regalar a santa Elisabeth d'Hongria. Elisabeth era la reina de Turíngia que casada amb Lluís van esdevenir dos reis molt cristians. Ella es cuidava molt dels pobres fins al punt que quan el seu comtat va patir una fam molt greu no va dubtar en vendre el patrimoni de la cort per donar-ho als pobres.

La història també reflecteix que quan els primers frares van arribar a Turíngia Elisabeth els va acollir i els va construir una capella. En agraïment a la seva acollida i generositat, sant Francesc li va regalar el seu mantell. Aquest mantell s'ha conservat fins als nostres dies ja que els reis d'Alemanya van tornar-lo als caputxins de França i fins al dia d'avui l'han tingut. "És un record, per això diem que sant Francesc visita els carrers de Barcelona, perquè el seu mantell estarà amb nosaltres".

Sant Francesc al costat dels pobres

El primer dia dels actes, el divendres 4 de maig, s'ha organitzat una pregària a la parròquia de Sant Jaume, "destinada especialment als joves", i que continuarà amb un pelegrinatge amb el mantell pels carres de Barcelona fins arribar a la parròquia de Santa Anna on compartiran l'estona i la pregària amb els acollits sense sostre del projecte Hospital de Campanya.

Les activitats continuaran dissabte al vespre amb una pregària a l'església dels caputxins de Pompeia i finalitzarà amb una Eucaristia el diumenge, presidida pel vicari general dels caputxins, l'eslovè fra Stefan Kozuh.

Però de què ha de servir aquesta presència a Barcelona del mantell de sant Francesc? "Les relíquies costen d'entendre encara avui en la nostra cultura actual", recorda Vallejo, "però venerar una cosa d'un ésser estimat és com donar un petó, no serveix per a res però és fonamental". Per als frares caputxins venerar el mantell "és una mostra d'estima".

Alhora, el seguit d'actes són una excusa per tenir present l'esperit de sant Francesc d'Assís. En el cartell que han dissenyat amb motiu de la visita del mantell apareix un jove donant la mà a un indigent. "Sant Francesc es va convertir cuidant els leprosos, ho diu en el seu testament, la seva misericòrdia guarint les ferides als leprosos li va fer tenir una experiència de Déu molt forta, és un element sempre present en la seva vocació".

De fet els frares sempre s'han dedicat a estar al costat dels malalts, dels pobres o dels empresonats. Els caputxins al segle XVI van tenir cura dels empestats, sovint en perill de mort i de fet molts caputxins van morir cuidant els empestats. "Això ve de Jesús, és el primer que fa Jesús quan anuncia el Regne de Déu, estar amb els marginats".

Presència de frares caputxins de tota Europa

La delegació de Joventut de Barcelona aquest mes de juliol fa un pelegrinatge a Assís. Aquests actes del mes de maig volen ser un revulsiu pels joves per anar preparant la sortida de l'estiu. Alhora, els actes del mantell també comptaran amb la presència de frares caputxins joves vinguts de tota Europa i que formen part d'un projecte que s'està iniciant al continent per revitalitzar l'Orde i que anomenen 'Projecte Europa'.

Aquest projecte consta de comunitats petites de frares que volen viure intensament el carisma de pobresa, pregària, comunitat i fer-ho al costat dels pobres. A Barcelona hi assistiran una trentena de frares joves d'aquestes comunitats que aprofitaran per trobar-se i continuar parlant del futur del projecte.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.