Vés al contingut
Catalunya Religió

(Sant’Egidio) A la Basílica de Sant Just i Pastor, el diumenge 14 de febrer durant la celebració de la litúrgia eucarística, amb la presència de voluntaris i sense sostre, la comunitat de Sant’Egidio ha recordat a tots els “amics del carrer” que han perdut la vida durant els darrers anys a Barcelona. En la homilia Armand Puig, comentant l’Evangeli de la guarició del leprós, ha subratllat que Jesús amb la seva paraula i el seu gest acull a tothom i l’integra a la vida de la ciutat.

El Rafael i l’Antonio són les persones que s’han recordat en primer lloc. El Rafael va morir el 30 de desembre de 1996 i l’Antonio, l’endemà, ambdós a causa del fred en una de les nits més gèlides de l’any a Barcelona. Tenien 45 i 60 anys, i des de 1997 la Comunitat de Sant’Egidio els recorda cada any. Juntament amb els seus noms, s’han llegit els noms de moltes persones que des de llavors han mort al carrer a Barcelona.

Particularment s’han recordat les 20 persones que han mort el darrer any al carrer. En el record de cadascun d’ells s’ha encès una candela davant de la icona pintada en honor dels sense sostre. Entre ells hi ha el Ramon i tres persones més que van morir a causa de la violència durant l’estat d’alarma, l’Amine i el Mohamed que van morir de fred durant la tempesta Filomena, el Ferran que va morir de Covid-19 mentre el traslladaven a l’hospital o el Francesc que ens va deixar a causa d’una llarga malaltia.

Aquesta memòria té lloc a moltes ciutats d’Europa promogudes per la Comunitat de Sant’Egidio. La primera es fa a Roma a la Basílica de Santa Maria in Trastevere en memòria de Modesta. El 31 de gener del 1983 Modesta Valenti va morir davant de l’Estació de Termini de Roma, després d’hores d’agonia, perquè l’ambulància va refusar portar-la a un hospital. Des de llavors, la Comunitat de Sant’Egidio recorda Modesta, morta per la manca d’acollida, i n’ha nascut un gran moviment de solidaritat.

Al voltant d’aquesta memòria la Comunitat de Sant’Egidio ha fet créixer un moviment de solidaritat, amb nombroses persones de diferents edats, que al vespre visiten els llocs de la nostra ciutat on viuen les persones sense sostre, portant menjar, begudes calentes, sacs de dormir i mantes.

Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.