Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Sant’Egidio) Fent camí cap a la Setmana Santa, la Comunitat de Sant’Egidio ha fet memòria dels testimonis de la fe que ens han deixat en els temps recents. Són molts cristians que en nombrosos llocs del món han patit persecucions, discriminacions, privacions de la llibertat religiosa i fins i tot han perdut la vida. La Comunitat de Sant’Egidio els ha recordat, juntament amb molts religiosos i religioses, sacerdots i laics, en una pregària ecumènica presidida a la Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor per Sebastià Taltavull, bisbe auxiliar de Barcelona, juntament amb el pare Aurel Bunda, de l’Església ortodoxa, del patriarcat de Romania, i el vicari de l’Església Armènia Apostòlica a Espanya i Portugal, el pare Sasun Zmrukhtyan.

En aquesta memòria s’ha recordat les víctimes de cada continent. El papa Francesc va dir que “avui, en el segle XXI, la nostra Església és una Església de màrtirs”. Ho veiem de manera molt concreta en el que està passant a Pakistan, Síria, Iraq, Líbia o Nigèria.

Cada continent ha estat representat per una creu que s’oferia amb el nom de molts testimonis concrets. Són testimonis desarmats i no violents que constitueixen un escàndol enfront la violència, la corrupció i el terror. Són llocs on es mor perquè es va a missa, on esglésies i escoles cristianes són cremades, on hi ha amenaces, intimidacions i assassinats perquè s’eduquen els joves i s’allunyen de les bandes criminals.

Teresa, una dona cristiana paquistanessa que viu a Barcelona, ha agraït a la Comunitat de Sant’Egido aquesta memòria i ha pregat per la pau i la convivència a Pakistan. Aquest diumenge 15 cristians de l’Església catòlica i de l’anglicana van ser assassinats mentre participaven a la missa. Entre ells, el petit Abish, d’11 anys, jove de l’Escola de la Pau. Teresa va compartir la seva joventut amb un màrtir del diàleg i la convivència, Shabhaz Bhatti, ministre de les minories a Pakistan que va morir al 2011 amb 42 anys.

També està sempre present en aquesta memòria Óscar Arnulfo Romero, inoblidable pastor, testimoni de pau i amic dels pobres, assassinat al Salvador mentre celebrava l’eucaristia. Enguany serà beatificat a San Salvador i obra la memòria de molts altres que han donat la seva vida al continent americà, molts assassinats per la violència difosa, per la cobdícia dels diners, perquè estaven indefensos en barris perillosos.

A l’Àfrica, han estat molts els religiosos i religioses, sacerdots i laics que han perdut la vida treballant per la pau, servint els pobres, guarint els malalts. Luis Marzo, secretari provincial dels germans de Sant Joan de Déu, ha pregat particularment pels malalts d’ebola. Aquest estiu varis religiosos i les religioses de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu han contret el virus en tenir cura dels pacients a l’hospital de Sant Josep de Monròvia (Libèria) o a Lunsar (Sierra Leone). El germà Miguel Pajares, de 75 anys, i el germà Manuel García Viejo, de 69 anys, van morir entre agost i setembre de 2014 i feia més de 30 anys que estaven a l’Àfrica al costat dels malalts. Floribert Bwana Chui, jove de la Comunitat de Sant’Egidio a Goma, va ser torturat i assassinat per haver-se oposat a la corrupció i a la idolatria dels diners en nom de l’Evangeli i dels pobres.

Els testimonis de la fe del segle XXI són dones i homes que mostren als cristians la força de la resistència al mal fins a donar la vida. Cadascun dels noms que es van escoltar en l’acte de dimarts, amb la llàntia que es va encendre, van recordar als participants que junts formen part d’una única família que testimonia l’Evangeli de la pau.

[Fotografies: Comunitat de Sant'Egidio i Joves de Sant Joan de Déu]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.