Vés al contingut
Catalunya Religió

(Roger Vilaclara –CR) “Les residències no són els millors llocs per cuidar els avis”. Ho diu la Comunitat de Sant’Egidio que aquesta setmana ha presentat noves propostes per impulsar un canvi en el model d’atenció i cura dels ancians. Volen aconseguir que la gent gran passi els darrers anys de la seva vida a casa.

En la roda de premsa convocada aquest dimecres, la comunitat ha explicat que ha fet arribar la proposta a tots els grups parlamentaris demanant que es creï una comissió al Parlament de Catalunya que treballi aquest nou model.

“No n’hi ha prou amb una reforma”, ha expressat el responsable de la Comunitat de Sant’Egidio a Barcelona, Jaume Castro. La comunitat aposta per un nou model “que sigui operatiu”. Un model que integri l’assistència social i sanitària en l’atenció domiciliaria “per a tots aquells que ho necessitin”. Castro també ha remarcat que el model s’ha de basar en la “prevenció”. “Ja hi ha molts programes d’emergència, però no de prevenció”, ha dit.

El 87% dels ancians volen passar els últims dies a casa

Per al responsable de la Comunitat de Sant’Egidio “ha arribat el moment d’abandonar la institucionalització com a eix vertebrador de la cura de la gent gran”. De fet, segons la comunitat el creixement de les malalties “fa insostenible l’augment del sistema residencial”.

Tot i això, l’administració pública “sempre ha potenciat el sector de les residències desatenent les persones que volen quedar-se a casa”. Una dada que contrasta amb el que ha exposat Castro: “El 87% dels ancians volen passar els darrers anys de la seva vida a casa”.

Sobre aquesta diferència, ha explicat que, a Catalunya, la proporció de places residencials i les d’assistència a domicili són les mateixes i arriben al 4% de la població. Mentre que, “a la majoria de països europeus”, l’assistència domiciliària multiplica per dos les places residencials. Així, l’experiència internacional demostra que la gent gran pot passar els últims anys de la seva vida a casa.

Afavorir la xarxa entre joves i ancians

Però com es pot aconseguir això? La comunitat té clar que la resposta passa per incrementar els ajuts de l’administració envers les famílies per poder gaudir de serveis d’assistència domiciliària. I ho ha defensat afirmant que, per a l’administració, és més barat l’assistència domiciliària que la institucionalització. També ha subratllat la importància “que es mereixen” les cuidadores.

Castro ha remarcat que el nou model proposat demana tenir “una nova visió del valor de l’ancià”. Es tracta de “construir una ciutat familiar” on els avis estiguin integrats en la vida social i on existeixi un diàleg intergeneracional natural. “Calen programes proactius que afavoreixin xarxa entre joves i ancians”, ha dit. Un exemple és el programa que la Comunitat implanta des del 2003. Aquest pretén monitoritzar tots els ancians i respondre a l’aïllament “construint una xarxa de solidaritat, amistat i assistència”.

Jaume Castro ha aprofitat la roda de premsa per recordar que la comunitat de Sant’Egidio publica, des de fa més de 15 anys, el llibre Com quedar-se a casa quan s’és ancià. La publicació agrupa els diferents serveis per ajudar a les famílies a què la gent gran es pugui quedar a casa.

“No deixem els ancians sols a les residències”

La comunitat de Sant’Egidio també ha demanat que s’actuï efectivament per recuperar les visites a les residències. Malgrat que a més d’un 85% de residències ja es tornen a permetre les visites, el problema, segons Jaume Castro, és “amb quines condicions es permeten”.

Ha subratllat la importància dels voluntaris que visiten els avis a les residències. En alguns casos encara no es permeten les seves trobades i en altres no n’hi ha suficients. Per aquest motiu es demana ajuda de cara a l’estiu, un moment en què el nombre de visites disminueix notablement. “No deixem els ancians sols a les residències”, ha demanat Castro.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.