Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Abadia de Montserrat) El llibre Dalí: Acadèmia neocubista i altres obres, de Jordi Falgàs, és el tercer volum de la col·lecció Monografies del Museu de Montserrat, de Publicacions de l’Abadia de Montserrat (PAM). En aquesta ocasió, el protagonista és el quadre Acadèmia neocubista, de Salvador Dalí, que ha estat estudiat pel doctor en Història de l’art i membre del Consell Assessor del Museu del Monestir Jordi Falgàs, especialista de Dalí ben acreditat.

Aquesta obra va ser donada al Museu del Monestir l’any 1998 per la senyora Josefina Cusí, i el 2005, quan va morir, van arribar 21 dibuixos més del propi artista empordanès, que també eren de la propietat de la senyora Cusí. “Molts especialistes en l’obra de Dalí que han estudiat el quadre apunten que Acadèmia neocubista és un autoretrat de l’artista; és una celebració del tors masculí, de la bellesa acadèmica”, afirma Jordi Falgàs. “Però Dalí, a partir de les lliçons d’aquesta Acadèmia, demostra com es pot crear un nou llenguatge pictòric que vagi més enllà del cubisme”, afegeix.

Acadèmia neocubista és el principal capítol de l’evolució de Salvador Dalí com a pintor que es dóna a conèixer a la Catalunya d’aquell moment i, fins i tot, a l’escena internacional. Poc després ja va ser conegut a Madrid i al cercle surrealista de París. “Aquesta pintura és una de les seves grans aportacions a l’art d’avantguarda”, apunta Falgàs. Al llibre, Jordi Falgàs també ressenya els 21 dibuixos de la donació feta per Josefina Cusí, en memòria del seu pare, el farmacèutic Joaquim Cusí. “Representen tot el potencial que tenia Dalí com a dibuixant i com a esponja de totes les influències d’aquell moment, des de la pintura del noucentisme de Suñer i Togores fins a Picasso, passant pel purisme i la pintura d’avantguarda a Europa”, assegura l’autor del llibre. Els vuit capítols del llibre són: De com van arribar els Dalí a Montserrat, a càrrec de Josep de C. Laplana; i, per part de Jordi Falgàs, Provocador, captivador, popular; De Figueres a Portlligat, en un somni surrealista; Els “camins insospitats” de l’Acadèmia neocubista; Els dibuixos de Dalí al Museu de Montserrat; Catàleg de dibuixos; Les exposicions de les obres de Dalí del Museu de Montserrat; i Bibliografia. Dalí: Acadèmia neocubista i altres obres és un llibre de Jordi Falgàs inclòs dins la col·lecció Monografies del Museu de Montserrat, de Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Els altres dos volums d’aquesta col·lecció són El venedor de tapissos de Marià Fortuny, de Josep Laplana; i Sant Jeroni penitent de Caravaggio, d’Artur Ramon.