Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri /CR). És el "regal" que deixarà Benet XVI a la Sagrada Família. Després de la seva dedicació el 7 novembre, el Temple de la Sagrada Família de Barcelona serà declarat basílica. Aquesta distinció és la que atorga el papa als temples més rellevants, com les catedrals o altres edificis singulars com Santa Maria del Mar, en el cas de Barcelona.

El cardenal Lluís Martínez Sistach ha fet aquest anunci en la roda de premsa de presentació oficial del programa de la visita del papa a Barcelona. L’arquebisbe de Barcelona és el qui va fer la sol·licitud al papa per donar el títol de basílica al temple de Gaudí. Tot i que popularment la Sagrada Família ja era considerada una basílica, aquesta distinció no es pot concedir fins que un temple no està obert al culte. Per tant, serà després del 7 de novembre.

D’altra banda, Martínez Sistach també ha explicat que el seu desig seria veure acabat l’exterior del temple el 2026, coincidint amb el centenari de la mort de Gaudí, i que aquest objectiu és factible.

Martínez Sistach ha presentat el programa de la visita de Benet XVI a acompanyat del coordinador de la visita a Barcelona, el jesuïta Enric Puig. Com estava previst, el programa de la visita del papa que s’ha confirmat aquest divendres preveu la seva arribada procedent de Santiago de Compostel·la a l’Aeroport del Prat el 6 de novembre a les 9 del vespre. D’allà es traslladarà a la seu de l’arquebisbat on passarà la nit. El diumenge 7 de novembre, a les 9’15h. del matí, Benet XVI sortirà del bisbat, al costat de la catedral, i des d’allà es dirigirà amb “papamòbil” fins a la Sagrada Família.

Està previst que el papa faci una volta per l’exterior del temple, abans d’iniciar la celebració. Benet XVI accedirà a l’interior del temple per la porta de la façana principal (la que està al carrer Mallorca), obrint per primera vegada la porta principal de la inacabada façana de la Glòria. La porta ja es pot veure instal·lada i és un relleu de bronze d’on sobresurt el text amb tota la pregària del Parenostre escrit en català, al costat del mateix text en altres llengües.

Tot i que la capacitat de la nau arriba a 10.000 persones, a l’interior del temple es preveu que només hi puguin accedir 7.500 persones. S’hi accedirà a través invitacions que es distribuiran principalment entre les parròquies i organisme diocesans de Barcelona i de la resta de diòcesis catalanes. També s’espera que puguin arribar a concelebrar un miler de capellans.

Responent a preguntes del periodistes, Lluís Martínez Sistach ha afirmat que en la cerimònia s’utilitzarà el català, el castellà i el llatí, i que el papa parlarà en català. Com a model ha posat la recent visita del cardenal Bertone que en l’homilia de la beatificació del pare Tous a Santa Maria del Mar va utilitzar el català i el castellà, i en la que les dues llengües també es van alternar amb el llatí durant la missa. Sistach ha recordat que a la Santa Seu estan molt ben informats de la realitat de cada lloc que visita el papa.

Després de l’acte de dedicació, a les 12 del migdia, Benet XVI pronunciarà l’Angelus des de la façana del naixement. Des d’allà el podran veure les persones que hagin seguit la celebració des de l’exterior, on també s’hauran habilitat pantalles i cadires. Serà l’acte que tindrà més repercussió internacional perquè l’Angelus del diumenge es transmet en directe i en diferit a diversos països. Allà el papa també descobrirà una placa de pòrfir que recordarà la data de la dedicació del Temple.

A la tarda, després del dinar a l’arquebisbat amb els bisbes presents a la cerimònia, el papa es dirigirà al barri del Guinardó per visitar l’Institut Nen Déu. A les 17’15h. tindrà una trobada amb famílies amb fills amb síndrome de Down i altres discapacitats. En aquesta estada també beneirà la primera pedra d’una residència de les Germanes Franciscanes dels Sagrats Cors, que regenten l’Institut Nen Déu.

A les 18’30 es farà la cerimònia de comiat a l’Aeroport del Prat, amb la presència dels Reis d'Espanya.

En la roda de premsa d'aquest divendres també s'han presentat els materials catequètics que ha editat l'arquebisbat per preparar la visita del papa.

L'arquebisbe de Barcelona no s'ha mostrat molt preocupat per la possibilitat que plogui, com va passar durant la visita de Joan Pau II el 7 de novembre de 1982, perquè l'acte principal es fa sota cobert. Tot i això, ha afegit que "ja havia resat" perquè no plogués.

La Sagrada Família que veurà el papa

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.