Vés al contingut
Catalunya Religió

(Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós) El dissabte 16 de setembre Barcelona acull per segon any consecutiu ‘La Nit de les Religions’. Es tracta d’una jornada de portes obertes on hi participaran trenta-tres comunitats i entitats de diverses tradicions: cristianes de diferents denominacions, musulmanes, jueves, budistes, bahá'ís, hindús i sikhs, entre d’altres.

La iniciativa l'ha organitzat l'Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (AUDIR), a través del lideratge del seu grup de joves, i s’emmiralla en 'La Nit de les Religions' que des de fa cinc anys se celebra a Berlín. En ambdós casos, l’objectiu és compartit: aproximar la ciutadania a les comunitats religioses perquè les coneguin més bé.

Cada entitat farà durant la tarda i el vespre del dissabte 16 de setembre visites guiades, tallers, actuacions musicals i teatrals, conferències i degustacions de menjar típic, entre altres iniciatives.

La jornada començarà amb l’acte inaugural que tindrà lloc el mateix dissabte a les 12.30 h, al Palau Macaya de l’Obra Social “la Caixa” (Passeig de Sant Joan, 108. Barcelona). En l’acte, que serà obert a la ciutadania, està previst que hi intervinguin la comissionada d'Immigració, Interculturalitat i Diversitat de l'Ajuntament de Barcelona, Lola López; el director general d'Afers Religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell, i el director del Departament Interculturalitat i Cohesió Social de la Fundació Bancària "la Caixa", Francesc Ventura. S’interpretaran també peces musicals i corals de diferents tradicions culturals i religioses.

A partir de les 16 h i fins a la mitjanit les comunitats religioses i entitats realitzaran les seves activitats. Entre les propostes, hi ha una jornada de portes obertes a la Basílica de la Sagrada Família, que organitza una visita guiada a l’interior del templo, així com a les façanes del Naixement i de la Passió. Les entrades per a aquesta visita guiada es poden obtenir a través d’un sorteig al web .

“La Nit de les Religions té com a principal objectiu promoure un espai de trobada entre la ciutadania i les comunitats religioses de la ciutat de Barcelona”, assegura el director de l’AUDIR, Francesc Torradeflot. “És una ocasió privilegiada per al diàleg i per al coneixement de la diversitat religiosa i cultural present al nostre país”, afegeix.

L’AUDIR és una organització catalana no confessional que va néixer fa 16 anys a Barcelona, i que a més de defensar la llibertat religiosa, pretén afavorir el diàleg i la cultura de pau entre les diferents conviccions presents a Catalunya. A finals de la dècada dels 90, el diàleg interreligiós era un àmbit pràcticament desconegut i l’AUDIR fou pionera en aquest camp. "En tot aquest temps, el diàleg interreligiós s'ha consolidat i avui és una realitat present a bona part del territori de cultura catalana i especialment en alguns municipis", explica Torradeflot.

L'AUDIR va néixer per "informar, formar, prevenir i transformar estereotips i prejudicis" i “ajudar a la descoberta de l'altre”, explica Torradeflot, i ‘La Nit de les Religions’ pretén ser una posada en pràctica de tots aquests objectius. Un dels seus principals projectes de l’AUDIR és 'Constructors de Ponts', un programa de formació per a joves d'entre 18 i 30 anys, i que combina el diàleg interconviccinal i l’activisme social. Alguns dels seus participants van intervenir a l’acte interconviccional que es va fer el passat 24 d’agost al Museu Marítim de Barcelona, en record de les víctimes dels atemptats i en defensa de la pau. El missatge de pau que es va llençar llavors tornarà a posar-se de manifest en la segona edició de ‘La Nit de les Religions’.

La Nit de les Religions és possible gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa” i la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya.

Ver pantalla completa

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.