Vés al contingut
Catalunya Religió dc. 21/09/2011
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) Abans que s’acabi aquesta dècada la imatge de Barcelona serà diferent. D’aquí a set o vuit anys ja es veurà acabada la torre central, la de Jesucrist, amb 170 metres d’alçada, i, per tant el perfil gairebé definitiu de la Basílica. “Anem a aixecar la part central de la Sagrada Família”, aquest és el repte que ha descrit l’arquitecte director de les obres, Jordi Bonet.

En la presentació d’aquest dimarts de l’estat de la construcció un any després de la consagració de la nau central, Joan Rigol, en la seva darrera roda de premsa com a president delegat del Patronat del Temple, ha explicat alguns dels terminis previstos en l’avanç de les obres de la Basílica. Segons Rigol, d’aquí a 15 o 17 segurament es podrà acabar el temple. “Espero veure-ho des del dalt”, ha dit amb somrient.

En la visita d’obres han mostrat als periodistes com es treballa en la construcció de les torres que hi haurà a sobre el creuer. A peu de carrer, es poden observar les bastides que demarquen l’espai que ocuparà la torre de Jesucrist, i les quatre torres dels apòstols que l’envoltaran. També s’observa ja sobre l’absis la base de la torre de la Mare de Déu, la segona més alta.

La visita a les obres permet observar l’amplitud de la torre que s’alçarà sobre el creuer. En l’alçada que s’està treballant actualment, uns 80 metres, es dibuixa la forma de la sala que hi haurà sota la torre. Serà un espai d’uns 900 metres quadrats, sota una volta de 20 metres d’alçada. Des de dins d’aquesta sala es podran veure les columnes que suportaran la torre principal i hi haurà l’accés als ascensors que portaran al mirador de la creu que coronarà el temple. Al mirador més elevat, hi haurà espai per una cinquantena de persones.

 

D’altra banda, aquest any ja s’han iniciat les obres per construir les dues sagristies que hi haurà darrera l’absis, al carrer Provença. Els edificis tindran una cúpula de 40 metres d’alçada i connectaran amb els claustres que envolten tot el temple. Aquesta construcció es preveu que estigui acabada en dos o tres anys. A més de la sagristia, serà un espai per actes, exposicions, atenció pastoral i assistencial i residència per a capellans.

El 2012 s’iniciarà la construcció de la darrera part de la façana de la Passió per acabar la porxada i les columnes de la part superior. Als extrems de la porxada, s’hi col·locaran dues obres més de Subirachs que completen el projecte de Gaudí. També l’any vinent, hauran d’estar col·locades les set portes de bronze de la façana de la Glòria. Seguint el model de la porta central que va obrir Benet XVI en la consagració del temple, s’hi podran llegir les peticions del Parenostre en vuitanta llengües.

La façana del carrer Mallorca, la de la Glòria, és la part final de l’obra que encara està en estudi. A més de solucionar l’ocupació del solar de davant del temple, s’haurà de construir un pont per sobre del carrer Mallorca que desemboqui a l’escala principal d’accés a la Basílica.

Els números tampoc paren de créixer

“L’efecte Benet XVI”, com ha dit Rigol, s’ha fet notar clarament en el nombre visitants. El 2011 se superarà clarament per primera vegada els 3 milions de visitants, després d’una lleugera davallada el 2008 i el 2009. La projecció de visites per tot el 2011 situa el creixement en un 40%. Això també ha comportat un augment dels ingressos, que junt amb els donatius arriben ja a 31 milions d’euros a l’any.    

Amb aquests números, el director gerent de la Fundació, Xavier Miralles, ha destacat com a prioritat “sensibilitzar el visitant de que està visitant un temple” i per tant, afavorir el silenci a l’interior de la Basílica: “Hem de facilitar que la visita t’interpel·li a nivell espiritual".

Per aconseguir-ho, s’intentaran evitar les aglomeracions habituals de visitants a mig matí, potenciant la venta per internet i la reserva prèvia d’entrades per espaiar les visites al llarg del dia. Alhora, això ha de permetre pacificar la zona del voltant del temple i eliminar les llargues cues.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.