Vés al contingut
Catalunya Religió
fons accio social 2024
Foto: Sagrada Família

Glòria Barrete -CR Amb la voluntat de seguir el desig fundacional descrit a la primera pedra de la Sagrada Família, "fer de l'obra una exaltació de fe i assegurar la caritat", la basílica va anunciar fa nou mesos la creació d'un Fons d'Acció Social. Aquest divendres al matí la nau central de la Sagrada Família ha acollit l'acte de resolució del Fons, amb la presència de totes les entitats beneficiades.

Més de 600 projectes s'han presentat en aquesta convocatòria, dels quals 56 han estat els escollits i beneficiats. Amb una mitjana d'ajuda de trenta-cinc mil euros cada projecte becat, s'hi beneficiaran entitats socials de la ciutat de Barcelona i de vint-i-un municipis més, tots de l'arxidiòcesi de Barcelona. Del barri de la Sagrada Família, concretament, s'han beneficiat sis projectes escollits.

A la propera convocatòria es destinaran 3,5 milions d'euros

La proposta del Fons d'Acció Social neix "amb la idea de servir a les persones", han recordat des del Patronat de la Sagrada Família, i està fonamentada en tres pilars bàsics: la comunitat, la igualtat i la solidaritat. La basílica de la Sagrada Família va obrir la primera convocatòria d'aquest nou Fons d'Acció Social el desembre del 2023, amb 2,3 milions d'euros destinats. 

La següent convocatòria encara no està oberta, però sí que s'ha anunciat que tindrà una dotació encara més alta a l'anterior, destinant 3,5 milions d'euros a ajudes per a projectes socials. "Darrere de cada pedra de la Sagrada Família hi ha noms de moltes persones que al llarg de tants anys han ajudat en la seva construcció", ha explicat Núria Vendrell, membre del Patronat del temple expiatori. "A la Sagrada Família ara li toca retornar als més vulnerables tota la solidaritat rebuda".

"Gaudí va deixar dos testimonis amb la seva vida i la seva obra: l'amor per Jesucrist, i la mirada cap als pobres"

L'acte de resolució de les ajudes del Fons d'Acció Social l'ha tancat el cardenal-arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella. Omella ha recordat com Gaudí va tenir des dels inicis especial predilecció per la caritat, "atenent els treballadors pobres i les seves famílies amb la creació, per exemple, d'una escola al costat del temple". També ha afirmat com un dels professors de Gaudí vaticinava que seria "un boig o un geni"; el cardenal ha afegit "que seria un sant".

Gaudí, segons Omella, va deixar dos testimonis amb la seva vida i la seva obra: "l'amor per Jesucrist, i la mirada cap als pobres". Aquest llegat solidari de Gaudí és el que el Patronat va fer seu amb la creació del Fons d'Acció Social, fent realitat "anar construint la Sagrada Família alhora que ajudant als altres".

En un món desconnectat dels valors humans i espirituals, ha afirmat Omella, "encoratja veure comunitats que ajuden als altres". Les entitats socials, ha expressat el cardenal, "aporteu esperança i dignitat als més vulnerables".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.