Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) Llum en la foscor. Com si fos una metàfora del temps social que vivim, Barcelona tindrà un far, una referència lumínica que coronarà la torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família. Una estrella amb dotze puntes, d’estructura d’acer i amb vidre a cada costat. La Junta Constructora de la Sagrada Família es proposa culminar aquesta torre a finals del 2021. Així ho han anunciat aquest dimecres en la roda de premsa sobre l’actual estat de les obres al temple, que es reprendran en un màxim de quinze dies.

El mateix Antoni Gaudí tenia com a referència la Mare de Déu del Carme, patrona de mariners i navegants. I aquest símbol, com el far que guia en la nit, és el que hi haurà al capdamunt de la torre de la Mare de Déu. “Una estrella lluminosa”, tal com ho va deixar escrit Gaudí. L’arquitecte director Jordi Faulí n’ha explicat la simbologia: “Representa l’estel del matí, símbol tradicional de la Mare de Déu, Maria”. L’estrella reflectirà la llum del sol gràcies a una de les seves tres capes de vidre, que té textura. I també projectarà llum de nit, gràcies als focus interiors.

La torre de la Mare de Déu és la segona més alta del conjunt de la basílica i ja se n’han construït tots els seus nivells. Ara s’alça uns 112 metres. Només en falta el terminal, que sumarà 25 metres més. La part inferior farà de suport d’una corona de dotze estrelles, que s’esmenten en el llibre de l’Apocalipsi. Són de ferro forjat i el seu conjunt estableix “una relació visual entre la torre de Maria i la Torre de Jesús”, ha indicat Faulí. L’estructura respon a la forma geomètrica de l’hiperboloide, com “una gran part dels elements a construir que va projectar Gaudí”.

El suport superior de l’estrella, també amb forma d’hiperboloide, serà un fust recobert amb trencadís blau. “El fust aguanta l’estel d’una manera molt lleugera, molt gràcil, amb tres puntes”. Com si flotés. L’estel, amb dotze costats pentagonals –dodecaedre–, fa set metres i mig de punta a punta.

Pel que fa a l’interior de la torre, l’arquitecte ha explicat que “és un gran espai lliure d’uns seixanta metres d’altura, que il·lumina, com una claraboia, l’absis”. La torre compta amb unes vuit-centes finestres i acaba amb una petita cúpula.

Un projecte col·lectiu

Les obres a la Sagrada Família es van aturar amb l’inici de la pandèmia i es reprendran en un màxim de quinze dies, segons ha anunciat el president de la Junta Constructora, Esteve Camps. La caiguda d’ingressos per la falta de visitants, i de turistes en particular, els ha obligat a posposar la data de finalització de la basílica: “És impossible acabar el 2026”, ha reconegut Camps.

Amb tot, i malgrat l’aturada temporal, Camps ha assegurat que “la Sagrada Família no es pararà” i que si no s’acaba el 2026, “serà el 2030 o l’any que sigui, però la farem”. “La Sagrada Família l’acabarem entre tots”, ha insistit.

També ha recordat que “al llarg dels anys la Junta Constructora de la Sagrada Família ha passat moments complicats i més difícils que els actuals, però sempre hem intentat seguir construint i fent realitat el projecte d’Antoni Gaudí”. I ha dit que “aquesta vegada no serà una excepció”.

Camps ha defensat que “la Sagrada Família no ha renunciat mai els seus orígens” i que, com a temple expiatori, “només rep donatius”. En aquest sentit ha anunciat de cara al mes de novembre una campanya de divulgació, sensibilització i recaptació de fons adreçada als ciutadans.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.