Vés al contingut
Catalunya Religió dt. 8/09/2020
Galeria d'imatges

(CR) La Facultat Antoni Gaudí (Ateneu Universitari Sant Pacià) i la Fundació del Temple Expiatori de la Basílica de la Sagrada Família han acordat crear el Centre Internacional d’Estudis Avançats “Antoni Gaudí i els seus col·laboradors” (Centre d’Estudis Antoni Gaudí). Aquesta iniciativa conjunta s’ha presentat aquest dimarts a la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona que acollirà aquest centre i el que serà el fons documental internacional més important sobre l’artista. 

En la presentació que s’ha fet aquest dimarts a Barcelona, el rector de l’Ateneu Sant Pacià, Armand Puig, ha explica que el centre vol “incloure totes les diferents interpretacions de Gaudí perquè Gaudí és polièdric”. Això vol dir contemplar Gaudí com a teòleg, com artista i com arquitecte, però sabent que “per ell fonament és la teologia cristiana: primer d’amor i després la tècnica”. 

Un element fonamental del Centre serà la creació d’un banc de dades on-line, obert als estudiosos i investigadors, que inclourà tota la documentació existent sobre l’arquitecte i els seus col·laboradors, tant escrita –documents, epistolari, plànols, dibuixos– com plàstica –maquetes, models, materials i objectes d’altres tipus–. “Això és molt ambiciós, ha explicat Armand Puig, però important perquè ara està molt dispers. Per ara ja es disposa del fons eclesial que custodia la Sagrada Família i que el nou centre anirà ampliant. També es compta que en futur les persones que disposen de materials vinculats amb Gaudí ho vegin com un centre on dipositar-los i assegurar-ne la conservació i l’accés universal. 

La ubicació del Centre serà als espais museístics de la Basílica de la Sagrada Família i comptarà amb locals habilitats degudament per al treball dels investigadors i per a les sessions acadèmiques que s’hi hagin de dur a terme. També hi haurà una biblioteca –que recopilarà llibres i articles relacionats amb Gaudí i els seus col·laboradors-, una hemeroteca –amb diaris, revistes i opuscles-, una fonoteca, i un arxiu fotogràfic i d’il·lustracions. Tot i que l’arxiu de la Sagrada Família ja compta amb un espai a la Basílica, el centre es podrà posar en marxa quan es reemprenguin les obres de les espais soterranis on s’ubicarà. 

L’arquitecte director de la Sagrada Família, Jordi Faulí, també ha insistit la importància d’aquest centre per comprendre plenament la figura d’Antoni Gaudí. Per exemple, perquè Gaudí no s’entén sense estudiar els seus coneixements profunds sobre l’home i la dona i “per això la seva obra arriba al cor de les persones. Gaudí és l’arquitecte que, vivint amb el poble i mirant a Déu, va construint la seva obra”.  

La finalitat principal d’aquest Centre serà la recerca i la divulgació, a nivell científic, de la persona i l’obra d’Antoni Gaudí i però també seus col·laboradors com Jujol, Puig i Boada o Bonet i Garí. L’activitat es complementarà l’organització de congressos, simposis i cursos referents a Gaudí i als qui van col·laborar amb ell. 

La direcció acadèmica del Centre Rosa Ribas, secretària acadèmica de la Facultat Antoni Gaudí. En la presentació ha explicat que les línies de recerca del Centre inclouran dimensió simbòlica, l’arquitectònica, el context de la seva obra i la influència en els col·laboradors. Aquest treball ampliarà el que ja realitza un grup de recerca de l’Ateneu i es vol col·laborar amb altres àmbits acadèmics que ja realitzen aquesta tasca. Per això es crearà també un Consell Assessor format per personalitats reconegudes i expertes en l’obra de Gaudí i els seus col·laboradors. 

Els representants de les dues institucions que impulsen el projecte, Esteve Camps del patronat de la Sagrada Família i David Abadias de la Facultat Antoni Gaudí, ha destacat en la presentació del projecte la importància de la col·laboració de les dues institucions perquè aquest sigui un centre de referencia. El centre també compta amb l’aval de la Santa Seu des de la Congregació per a l'Educació Catòlica.

 

 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.