Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Federació Catalana de Monges Benedictines) Acaba de veure la llum el Diplomatari de la col·lecció de pergamins del monestir de Santa Clara de Barcelona (1039-1241), la primera aportació del SAF a la Col·lecció de Diplomataris de la Fundació Noguera. Una obra col·lectiva que ofereix l’edició dels primers 322 pergamins de la col·lecció de pergamins del fons del monestir de Sant Antoni i Santa Clara de Barcelona.

Sota la direcció d’Irene Brugués, Núria Jornet-Benito i Coloma Boada, i amb la participació de Carme Muntaner, en l’edició de textos, i Jordi Casals, en els fragments hebreus, el SAF ha editat el seu primer diplomatari. Un projecte començat als inicis del SAF (a finals de 2012) i que veu la llum al final del seu camí, en plena pandèmia de l Covid-19 i de la transformació del SAF en un nou espai de coneixement i informació sobre monacat benedictí femení.

Malgrat que son conscients que editar un diplomatari no és una tasca pròpia d’arxiu, el SAF va iniciar el projecte del diplomatari de Santa Clara de Barcelona obligat per les necessitats de liquiditat en el seu primer any de funcionament. Però alhora, ho van fer amb una voluntat clara: donar a conèixer el fons documental del monestir de Santa Clara de Barcelona oferint a la comunitat científica un tastet del seu potencial d’estudi. I vist el contingut dels 322 documents més antics del fons, estan segures que aquest diplomatari serà la guspira per un reguitzell de nous estudis i recerques. Al mateix temps, aquest diplomatari, fet per un servei d’arxius, ha estat una bona excusa per incloure en l’estudi introductori un apartat purament arxivístic sobre l’arxiu del monestir de Santa Clara, la col·lecció de pergamins en qüestió i les diferents actuacions arxivístiques que ha patit al llarg dels segles.