Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Joan Gómez i Segalà / Dialogal) Una quinzena d’infants amb les seves famílies van descobrir tres religions en la ruta organitzada per la revista Dialogal. Dissabte al matí, musulmans, sikhs i budistes zen els van acollir en el marc de la tercera Nit de les Religions.

“El ramadà és un mes dedicat a Déu, amb cos i ànima. Dejunem durant un mes perquè és més fàcil solidaritzar-te amb qui pateix fam si has passat gana que si simplement has reflexionat sobre el fenomen.” Aquesta valoració de l’experiència com a base per al coneixement és també el principi de la Ruta Petit Dialogal, que s’ha organitzat per primera vegada en el marc de la tercera Nit de les Religions.

La revista Dialogal, dedicada a l’espiritualitat i la diversitat religiosa, disposa d’una secció dedicada a famílies i educadors anomenada Petit Dialogal. D’aquí ve el nom de l’itinerari organitzat per la revista que ha visitat tres centres de culte amb activitats destinades a infants de 6 a 12 anys amb les seves famílies. La selecció triada per a l’estrena va ser un tast de budisme zen, sikhisme i islam sunnita.

Visites participades

El lloc de partida va ser el Dojo Zen Barcelona Kannon. La quinzena de nens i nenes participants van imbuir-se de silenci només entrar en el dojo i descalçar-se. El mestre Lluís Nansen, autor de Meditació Zen. L’art de simplement ser, va aconseguir asserenar tots els menuts en fer-los prendre consciència de cada detall: amb quin peu s’entra a la sala de meditació, la reverència inicial, la posició de l’esquena o la col·locació dels dits. Una breu introducció del despertar de Buda després de sortir del palau va donar peu a una estona de zazen, meditació guiada amb la veu reposada del mestre. Finalment, les preguntes dels adults i el repic de bols i tambors per part dels petits va satisfer la curiositat de cadascú.

La segona etapa va recalar al Gurdwara Gurdarshan Sahib, el centre sikh del Raval de Barcelona. El primer pas va ser descalçar-se i rentar-se els peus abans d’apropar-se al Guru Granth Sahib, el llibre vivent. Grans i petits van cobrir-se el cabell, amb l’opció d’abillar-se amb un turbant, per escoltar una breu presentació del sikhisme i un kirtan, himne cantat amb l’acompanyament d’alguns instruments. L’acolliment per part de nens i joves de la pròpia comunitat va ajudar a sentir l’ambient alegre habitual en aquests centres. Finalment, com és inherent a tota estada en un gurdwara, els participants en l’itinerari van prendre part del langar, l’àpat compartit de menjar vegetarià.

El tercer centre del recorregut va ser el Minhaj ul Quran, la Comunitat Islàmica Camí de la Pau. Aquí els participants es van descalçar i a més van aprendre a rentar-se peus, mans i cara com a ablució. Una explicació de cada racó de l’oratori va facilitar a les amfitriones enumerar els pilars de l’Islam i atendre totes les preguntes.

L’itinerari finalitzava al cap de tres hores. No hi havia hagut temps per aprofundir cap tradició: només per prendre consciència de la importància de cada moment de la nostra vida, de la netedat del cor i del cos, i de l’obertura de totes les comunitats religioses a tothom que les vulgui conèixer, tingui l’edat que tingui. La descoberta de les tradicions del Japó, Panjab i Pakistan no va portar els participants molt lluny, sinó a experimentar una gran proximitat entre totes les persones. Encara que l’endemà mateix hagin oblidat el nom de tots els centres visitats, els infants podran rememorar l’experiència d’acolliment cada vegada que sentin parlar d’aquestes religions.

La Nit de les Religions

Aquesta activitat es va celebrar a Barcelona en el marc de la tercera edició de la Nit de les Religions, una jornada d’activitats públiques en la qual diverses tradicions religioses de Barcelona van obrir les portes d’una quarantena de centres.

La inauguració va tenir lloc a la Sala Martí l’Humà de la Plaça del Rei i va centrar-se en el llegat de Raimon Panikkar a través de la conferència del filòsof Jordi Pigem, que havia estat un estret col·laborador del savi de qui enguany es commemora el centenari del naixement. L’acte es va cloure amb l’espectacle musical del grup BCN World Music Project, amb cançons provinents de diverses cultures del món.

A partir de les 10 del matí i fins a la mitjanit, es van dur a terme les activitats organitzades per les comunitats religioses i entitats participants, entre les quals es van oferir visites guiades, tallers, actuacions musicals i teatrals, conferències i degustacions de menjar típic, entre altres iniciatives.

La Nit de les Religions té com a principal objectiu promoure un espai de trobada entre la ciutadania i les comunitats religioses de la ciutat de Barcelona; una ocasió per al diàleg i per al coneixement de la diversitat religiosa present al nostre país. Aquesta jornada és una iniciativa de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional (AUDIR), que va comptar amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.