Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete –CR) 'San Romero de América', com des de fa anys anomenen a qui va ser l'arquebisbe de San Salvador fins al seu assassinat l'any 1980, rep aquest diumenge 14 d'octubre oficialment aquest títol. Serà a la canonització conjunta amb Pau VI, els sacerdots italians Francesco Spinelli i Vincenzo Romano, la religiosa alemanya Maria Caterina Kasper i l'espanyola Nazaria Ignacia March Mesa. La canonització de Romero arriba després de la seva beatificació el maig de l'any 2015 a El Salvador.

Amb motiu de la canonització de Romero Catalunya Religió ha volgut conèixer quin és el llegat que queda del qui és ja sant a casa nostra a través dels comitès locals i d'una de les seves relíquies, exposada en una església cèntrica de Barcelona. Per fer-ho hem consultat al jesuïta Francesc Xammar, coneixedor dels comitès i impulsor del Comitè Oscar Romero a Tarragona fa algunes dècades, que ha viatjat fins al Vaticà amb un nombrós grup de catalans.

Actualment estan constituïts i actius tres Comitès Oscar Romero, el de Terrassa, el de Tarragona i està en camí de constituir-se el de Barcelona. Aquest darrer està encara en procés ja que només manquen "alguns tràmits burocràtics com l'aprovació d'Estatuts i algunes formalitats que estan en procés", explica Xammar.

Lamentablement fa anys havien hagut molts més Comitès Oscar Romero a Catalunya. A Lleida, per exemple, o el de Santa Maria de Montbui. Hi va haver un moment de crisi que va afectar a l'Església en general i a nivell de grups, moviments i associacions eclesials i en el cas dels Comitès els va afectar amb força i alguns d'aquests van desaparèixer.

Tot i així, Xammar recorda que a Girona on no hi ha encara cap Comitè Oscar Romero, per exemple, sí que s'han centrat molt en la publicació en català de l'Agenda Llatinoamericana en versió paper. No es pot considerar ben bé un Comitè; però sí que el rerefons del que fan està basat en l'espiritualitat d'Oscar Romero.

Els Comitès en funcionament donen sovint suport a projectes de desenvolupament comunitari, fan xerrades durant el curs escolars a instituts de secundària, elaboren projectes de cooperació internacional amb convenis d'institucions locals, o tenen projectes de beques d'estudis a Amèrica Central. Organitzen també viatges solidaris a Amèrica Llatina i jornades de reflexió sobre temes específics.

Relíquia a Barcelona

El que també hi ha a Catalunya d'Oscar Romero és una de les seves relíquies. Quan va morir, Óscar Romero va deixar impregnada la seva sang a la pàl·lia, la tela que cobreix el calze. Des de fa un parell d'anys aquesta relíquia es troba exposada a la Parròquia de Santa Anna de Barcelona. La relíquia d'Óscar Romero va estar en poder del bisbe castrense d'El Salvador, que també va ser assassinat. Per tant, la pàl·lia ha pertangut a dos bisbes màrtirs.

L'avui bisbe auxiliar de San Salvador, Gregorio Rosa Chávez, va entregar el pali a Enric Planas, exdirector de la Filmoteca Vaticana, que va decidir donar-la a la Parròquia de Santa Anna. Allà ha quedat permanentment exposada junt amb una escultura en fang amb terra de diferents països llatinoamericans i que es va inaugurar a la beatificació de Romero per l'aleshores cardenal de Barcelona, Lluís Martínez Sistach.

"San Romero de América" va ser assassinat el 24 de març de 1980 mentre oficiava missa a la capella d'un hospital de San Salvador en els dies previs a l'inici del conflicte armat salvadoreny. Des del púlpit, Romero denunciava les injustícies i la repressió d'aleshores i defensava als desprotegits.

Romero a Catalunya

De Romero consta almenys una visita a Catalunya. El 1979 l’arquebisbe Romero va ser convidat a Catalunya per les Dominiques de l’Anunciata de Pare Coll. Algunes germanes encara recorden aquesta estada i conserven roba seva i també hi diverses fotografies de la seva estada a Gombrèn, lloc de naixement del sant, Vic i Montserrat.

Romero tenia una gran relació amb les Dominiques de centreamèrica i va confiar moltes vegades amb la congregació catalana. La visita a Catalunya va coincidir amb el viatge a Roma per assistir a la beatificació del Pare Coll. També tenia una estreta relació amb els Missioners Claretians, que dirigien el seminari diocesà en el que va formar-se el futur màrtir. Per això, també Romero també va guardar un especial record de la seva visita a Vic i a la tomba del pare Claret.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.