Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri –CR) Que la reforma de Francesc trobaria resistències també dins de l’Església no és cap novetat. Però que ho posi blanc sobre negre una personalitat com Andrea Riccardi, indica que no és un tema menor. L’historiador i fundador de la Comunitat de Sant’Egido, un moviment de provada obediència pontifícia, ho denuncia en un rellevant article a Famiglia Cristiana. Per Riccardi, la “primavera” de Francesc està topant amb “persones que després de tant parlar de l’autoritat del papa, ara no atenen al que planteja Francesc”.

Segons Riccardi, això és “un senyal que el papa està canviant l’església” i que en l’època recent “un papa no ha trobat mai tantes resistències com Francesc”. Unes resistències que venen “dels qui no volen canviar, no volen viure de manera compromesa o simplement treballar més. Semblen el fill gran de la paràbola del pare misericordiós: per què tanta atenció al fill pròdig? Per què obrir-se tant a la gent?”.

Després d'aquest article, en una entrevista a Vatican Insider, Riccardi es reafirma en aquest argument i diu que aquestes crítiques són més fortes que les que va tenir Pau VI i provenen de l'interior de l’Església. Explica que “alguns no aguanten la insistència papal sobre temes ètics”. I també que “la visió pastoral de Francesc que qüestiona la forma de governar dels bisbes als qui la gent els diu “¿Perquè no fas com el papa?”. Així, “les resistències provenen dels que no volen ser qüestionats i no volen canviar”.

Aquesta alerta arriba pocs dies després que fent balanç del primer any de pontificat una part de la premsa italiana acusava a Francesc de quedar-se curt. La Stampa el situava com un “enigma” que per ara era més un fenomen mediàtic que de canvis reals. També el director de Il Foglio parlava d’un papa "admirat per l’astúcia però que el món considera ambigu i enigmàtic” per no afrontar temes com l’ordenació de la dona, l’avortament, o el divorci.

Ves que no passi que entre els qui es resisteixen perquè no volen perdre la cadira i els qui creuen que cal anar més de pressa, Francesc no s’acabi quedant sol.