Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Gencat) Aquestes darreres setmanes s’ha dut a terme la consolidació de les pintures murals de Sant Quirze de Pedret (Cercs, Berguedà) que es troben al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. La restauració ha estat una actuació promoguda pel Museu, sota la direcció tècnica del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), i finançada pel Bisbat de Solsona amb una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat.

En concret, s’ha actuat a la part frontal de l’arc triomfal de l’absis i als dos laterals, a causa de diversos aixecaments en la capa pictòrica. Aquestes pintures s’havien arrencat pel sistema de l’strappo, i traspassat a un suport de fusta que simula l’arquitectura de l’església.

Amb el pas dels anys i la influència de factors ambientals diversos, les restes de cola que havien quedat en superfície (amb la qual es van fixar les pintures per poder-les arrencar i traslladar) s’havien degradat i provocaven l’aixecament de la capa pictòrica original en alguns punts. L’excés de la cola que es va utilitzar en el moment de l’arrencament ha estat un factor determinant en el procés d’atròfia.

Durant la intervenció que s’ha dut a terme, s’ha fixat la capa pictòrica aixecada, mitjançant injecció puntual de la mateixa cola animal original. A banda, s’han eliminat els excessos de cola, per prevenir futurs aixecaments. Els treballs de consolidació han permès, documentar diferents intervencions de reintegració pictòrica per esmenar les pèrdues sofertes durant l’arrencament i posteriors trasllats. El tractament d’aquestes reintegracions i una neteja general de les pintures podrien formar part d’una altra fase d’intervenció.

Els treballs els ha executat l’empresa Policromia, amb les restauradores Cristina Martí i Gemma Rodríguez.