Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete –CR) A la Unió Europea hi viuen al voltant d'un milió de refugiats reconeguts. Representen el 7% del total mundial i equivalen al 0,2% de la població dels 28 països. Segons dades del Servei d'Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats de l'Ajuntament de Barcelona –SAIER– l'any 2017 la capital catalana va atendre 4.405 persones refugiades. Moltes d'elles han viscut o viuen actualment en espais cedits per l'Església, tant diocesans com de congregacions i ordes religiosos. La Residència Salesiana Martí-Codolar és un d'aquests espais on fa dos anys que s'acullen persones refugiades i migrants com a lloc de primera arribada.

Des de la gran crisi migratòria del 2016 existeix a nivell d'Església una crida a que edificis i espais de comunitats religioses que no estiguin utilitzats al cent per cent es puguin dedicar a accions i programes d'acollida. Fa dos cursos que l'agència de viatges Snow Travel, l'empresa que té la llicència de l'Ajuntament de Barcelona per als casos d'emergència social, es va posar en contacte amb la congregació salesiana.

Calien espais adequats per acollir les persones refugiades que arribaven a la ciutat i la congregació salesiana va creure oportú oferir Martí-Codolar, concretament s'han cedit dues plantes de cinc d'un dels edificis de la Residència que acullen famílies senceres i joves.

A l'inici el conveni es va signar amb Snow Travel i posteriorment també s'hi va afegir la Creu Roja. "Tots els serveis de la casa estan a disposició de les persones refugiades", explica el salesià Joan Codina, superior de la comunitat de Martí-Codolar. "Des de recepció fins a neteja o cuina, perquè estan a pensió complerta, diríem".

A banda de la cessió dels espais esmentats la congregació també ha sufragat certes millores necessàries per a l'estada d'aquestes persones com la instal·lació d'una bugaderia automàtica perquè puguin fer la bugada individualment.

A banda dels espais, els salesians també han ofert alguna persona de les seves obres per fer de voluntari si ha calgut i tot i que els religiosos no s'ocupen directament de l'acollida d'aquestes persones perquè ho fan les entitats indicades sí tenen una implicació més enllà de la cessió. "Els convidem a les activitats de la casa, parlem amb ells o els saludem, evidentment".

Codina afirma que aquesta cessió i implicació es fa sense heroismes, però des de la seva condició com a salesians. "Com a salesians estem cridats a treballar amb joves i infants, no ens podíem negar, al contrari, ho veiem completament necessari".

La major part de les persones que hi ha a Martí-Codolar són infants amb les seves famílies i alguns joves sols. Constantment van canviant, és un centre d'emergència, de primera arribada, fins que els traslladen a altres llocs i projectes diferents segons interessos i necessitats de les persones.

Aquest estiu també s'ha acollit un nombrós nombre de MENA, Menors No Acompanyats. Va ser una acció puntual per a una altra entitat que tenia problemes d'allotjament. S'hi van estar un mes i mig, uns 80 menors, amb els seus monitors i educadors.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.