Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Mónica Padrol - Ruth Travel) El turisme, que moltes vegades sembla una activitat purament vinculada a l’oci, és una de les activitats que pot afavorir l’evangelització en aquests dies. Dies en els que hem d’adaptar els mitjans que els homes i dones del temps actual tenen per més a la mà.

Si no que li diguin als grups que van fer la ruta de Sant Pau i van visitar els llocs a Damasc com la Via Recta, no només és una evangelització profunda que relata un episodi de la vida de Sant Pau, un fet espiritual, doncs parla d’una conversió, sinó que és molt més... Doncs al visitar els llocs i ubicar en un espai tots els esdeveniments de la vida espiritual de la que ens han estat explicant al llarg de la nostra vida, és quan fem concreta i nostra aquesta geografia abstracta: “Jo he estat allà també. Tinc el record precís”... he fet que l’evangeli que allà es llegeix, les pregàries que es comparteixen a l’autocar junt amb els cants i altres, i sobre tot el compartir l’eucaristia en els llocs emblemàtics, espais únics i amb condicions adequades per poder gaudir d’una experiència que ja serà inoblidable, i sovint també coincidint juntament amb les comunitats locals, amb els parroquians d’allà on som.

El pelegrinatge porta no només la visita als llocs, si no que ens porta a descobrir també un nou sentit a les construccions, a les obres d’art, a la tradició de les relíquies. Redescobrim el profund sentit de molts objectes que potser si no fos en un viatge religiós passarien desapercebuts. Aprendre a través de tot, a través de relíquies evocadores, que recorden moments transcendentals de persones santes, i aquest esment potser ens porta a un aprofundiment en la vida d’aquelles persones santes. Així la Ruta de Sant Francesc d’Assis, amb el missatge de germanor, d’amor per la natura de proximitat a la pobresa, visitar Assis, el Santuari de La Verna, Greccio... Així també la ruta que l’any 2015 es va fer popular, la de Santa Teresa de Jesus, en ocasió del Cinquè Centenari del seu naixement, ens ha portat a donar a conèixer a través dels seus santuaris, convents i poblacions, la vida contemplativa que porten moltes de les religioses que viuen a convents de clausura, els peregrins han pogut compartir alguna estona de pregària a Àvila, al Convent de l’Encarnació, etc. i així no només els llocs, el missatge de la mística pren actualitat, es torna en un missatge viu, un fet evangelitzador.

Visitar Etiòpia, Líban, Armènia, o Madagascar, tal i com ho ha fet el Sant Pare, és també un acte evangelitzador: conèixer els altres cristians, i a la vegada aplegar gent que vol viatjar per un interès purament cultural. I així sense pensar-ho, en aquests destins, contemplant l’art o l’arquitectura, re- descobreixen l’interès pel cristianisme, també descobreixen la importància del cristianisme en relació amb la història del món a través dels segles i molt sovint fins el dia d’avui.

Però el recorregut més evangelitzador i transformador és sens dubte la Terra Santa d’Israel, viure els llocs de Jesus. Els peregrins no només evoquen sinó que viuen en la mateixa realitat geogràfica, el mateix paisatge sota un mateix cel, el que un dia van viure els companys de Jesús. Allà s’uneixen peregrins de totes les latituds del món, de totes les edats, de totes les condicions. Hi ha una unió en Crist. Quina millor evangelització podem experimentar?!

Confiar en una agència especialitzada en turisme religiós, com és el cas de Ruth Travel, és una garantia d’èxit per l’organitzador del pelegrinatge. És important donar al sacerdot que acompanya els fidels el recolzament i l’experiència professional per poder desenvolupar el programa de visites amb les condicions més optimes d’organització.

Mónica Padrol és directora gerent de Ruth Travel