Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR/Bisbat de Terrassa) El Santuari de Lourdes, a França, ha promogut que les relíquies de Santa Bernardette puguin ser venerades a les diferents diòcesis. Amb aquest motiu des del dia 1 de setembre i fins el 13 de desembre aquestes relíquies passaran per 45 diòcesis espanyoles, com ja han passat per França, Itàlia i Alemanya. Les hospitalitats diocesanes de la Mare de Déu de Lourdes, d’acord amb els bisbes, organitzen i coordinen els actes amb aquest motiu.

Del 29 d’octubre al 27 de novembre seran a Catalunya, visitant les diòcesis catalanes. Concretament a Tortosa, del 29 al 31 d’octubre; a Tarragona, de l’1 al 3 de novembre; a Terrassa, el 3 i 4; a Sant Feliu i Barcelona, del 5 al 7; a Girona, de 12 al 14; a Vic, del 14 al 16; a Solsona, del 16 al 18; a Urgell, del 24 al 25; i a Lleida, del 25 al 27. En totes les diòcesis hi ha diversos actes organitzats.

Bernardette de Soubirous (1844-1897) era la primogènita d’un matrimoni pobre de la petita població de Lourdes (departament dels Alts Pirineus, França). Quan tenia 14 anys, mentre recollia branquillons amb la seva germana i una amiga a prop de la gruta de Masabielle, va rebre la visió “una jove senyora” que li demanava la construcció d’una capella en aquell indret.

Entre l’11 de febrer i el 16 de juliol de 1858 tingueren lloc diverses aparicions. Durant aquells mesos rebé diversos missatges convidant a la pregària, conversió i la penitència i per indicació d’aquella “senyora” descobrí a la roca una font d’aigua per rentar-se i purificar-se. 

Aquestes visions ben aviat foren conegudes, generant devoció en molts i desconcert en altres, i quan va preguntar com es deia aquella senyora, ella s’identificà com la Immaculada Concepció. Davant aquesta situació les autoritats eclesiàstiques iniciaren una investigació que confirmà l’any 1862 l’autenticitat de les aparicions de la Mare de Déu. A partir d’aleshores les peregrinacions s’incrementaren molt, es va construir una capella i posteriorment altres temples, i s’han promogut peregrinacions amb malalts gràcies a les hospitalitats erigides a la major part de les diòcesis.

S’han pogut autenticar després d’exàmens mèdics i científics un bon nombre de miracles i de guaricions de malalts, qualificades com a “inexplicables”. Bernardette ingressà posteriorment en el convent de les Germanes de la Caritat de Nevers, on morí l’any 1897. El papa Pius XI la canonitzà l’any 1933.

El Santuari de la Mare de Déu de Lourdes és un lloc de peregrinacions que acull anualment més de cinc milions de peregrins d’arreu del món. La Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes té presència a totes les diòcesis catalanes i des de 1910 cada any organitza diversos pelegrinatges per acompanyar a Lourdes a tots aquells que, per motius de salut o econòmics, no poden fer sols el viatge. 

El diumenge 3 les relíquies estaran al Monestir de les Dominiques de Sant Cugat per la Missa que es retransmet setmanalment a TVE 2  a les 10.30h.