Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) La Candelera, el 2 de febrer, és també el dia que l’Església celebra Jornada Mundial de la Vida Consagrada, dedicat als religiosos i religioses. Són gairebé 800.000 a tot el món. A Catalunya aquest cap de setmana la Jornada se celebra com cada any amb diversos actes a totes les diòcesis. Però també coincideix amb la primera etapa de la Fòrum de la Vida Consagrada organitzat per la Unió de Religiosos de Catalunya (URC).

El 2020 fa 40 anys de la fundació de la URC. També 25 anys del final del Congrés de Vida Religiosa a Catalunya, les propostes del qual van ser assumides per tota l’Església a Catalunya en el Concili Provincial Tarraconense.

El temps transcorregut i els canvis que ha viscut la societat i l’Església en aquest temps han portat a la celebració del Fòrum de la Vida Consagrada. Un “canvi d’època” que la vida religiosa afronta amb “seva història multisecular que ha escrit pàgines meravelloses, sense oblidar també els moments d’ombra i de pecat. Ara, sense cercar un refugi fàcil en les seves magnífiques institucions, és molt conscient de la seva fragilitat i ha de cercar camins de fidelitat renovada”, s’escriu en la convocatòria del Fòrum.

Des de la URC s’ha convidat als religiosos i religioses de Catalunya a participar en aquesta reflexió, sota el lema “Tinguem la mirada fixa en Jesús” (He 12,2). El lema destaca que l’objectiu és donar respostes des de la perspectiva evangèlica de la persona de Jesús. També es proposa crear en un clima d’escolta i discerniment i crear espais de reflexió, diàleg i intercanvi, entre les diverses congregacions religioses i amb la societat.

Escoltar Déu i els homes i dones

La primera etapa s’està fent durant el primer trimestre de l’any i es proposa “escoltar Déu i també els homes i dones del nostre temps, reflexionar sobre el que ens diuen per discernir dins de l’àmbit personal, comunitari, congregacional i intercongregacional, en comunió eclesial, quina ha de ser la nostra resposta avui i aquí”.

L’etapa d’escolta vol preguntar, també als joves, com veuen avui la vida religiosa: “Escoltar les seves respostes, pot il·luminar-nos i estimular-nos a una transformació evangèlica més profunda”, expliquen els materials de treball. “Les veus que cal escoltar amb major atenció i respecte són les veus de les víctimes, de les persones que pateixen, que estan ferides, que sofreixen...”, remarquen

El Fòrum proposa realitzar cada mes una pregària i una reunió de cada comunitat, amb un guió per cada trobada en petit grup preparat des de la URC. Es proposa revisar les propostes del Congrés de la Vida Religiosa de 1994 però també convidar a la comunitat algunes persones, especialment laiques, per parlar sobre la vida religiosa: “com l’entenen, com ens veuen, dialogar amb elles i compartir goigs i esperances”. Una altra proposta és afrontar aquestes preguntes amb les persones que avui fan funcionar o formen part de les obres educatives i socials que impulsen els religiosos.

Durant aquest trimestre també es faran altres activitats que impulsin l’escolta del que demana la societat als religiosos. La jornada de formació permanent del febrer anirà a càrrec de l’assagista Antoni Puigverd, de demanar-li una mirada des de fora a la Vida Religiosa.

El treball de Fòrum també s’està presentant en diverses reunions amb els ecònoms, responsables de comunicació o de formació de les congregacions religioses i es va tractar en la darrera reunió del Secretariat Interdiocesà de les Relacions entre Bisbes i Religiosos. El Fòrum també comptarà amb un espai propi la web de la URC.

El Fòrum vol aprofitar les xarxes socials com un espai per presentar la vida religiosa, com en el vídeo d’inici de la trobada amb el president i la vicepresidenta de la URC, el caputxí Eduard Rey i la religiosa de Sant Josep de Girona Rosa Masferrer.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.