Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(URC) La Unió de Religiosos de Catalunya (URC), organitza el proper dimarts 19 de febrer una nova jornada de treball sobre la prevenció dels abusos a menors i la protecció de la infància: “Jornada sobre l’abús sexual dels menors: escoltar, compartir i actuar proactivament”.
Per a la jornada, l’URC ha convidat un dels principals experts en aquest tema, el sacerdot català Jordi Bertomeu, oficial de la Congregació per a la Doctrina de la Fe (CDF), l’organisme de la Santa Seu responsable d’afrontar els casos d’abusos que afecten al clergat.

La jornada és una sessió de treball amb els màxims responsables de les congregacions religioses presents a Catalunya que dona continuïtat al treball realitzat en jornades anteriors. L’URC ha tingut un interès alt i continuat per la protecció de la infància. Des de 2012 hi ha dedicat sessions d’estudi, reflexió i formació.

A més de tractar el tema en diverses assembles i reunions, els darrers anys s’han fet tres jornades monogràfiques a Barcelona: 21 de maig de 2012. La Protecció de la Infància i les formes de preveure i resoldre les situacions d’abús infantil. 7 de març de 2014. Compartir els processos seguits i les iniciatives en aplicació de l’acord dels participants de la reunió anterior. Intercanvi de referències d’assessorament professional, material i protocols. 30 de maig de 2016. Formació per proporcionar claus per entendre les crisis que provoquen els abusos i fer-hi front amb uns protocols clars.

Per ampliar aquesta col·laboració entre les institucions eclesials, a la jornada del febrer també s’ha convidat a responsables dels bisbats catalans.

Abordar el problema des de diferents disciplines

La nova jornada es va començar a planificar el passat novembre coincidint amb la convocatòria extraordinària del papa Francesc a tots els presidents de les conferències episcopals del món que se celebrarà del 21 al 24 de febrer a Roma. El programa, amb sessió de matí i tarda, inclou a testimonis de víctimes d’abusos, l'exposició de les respostes de diverses congregacions religioses: perspectives de futur, criteris icompromisos. També hi haurà la intervenció de Jordi Bertomeu, oficial de la Congregació per a la Doctrina de la Fe (CDF) sobre la “Resposta jurídica i comunicativa de les congregacions a l’actual crisi eclesial provocada pels abusos de menors comesos per consagrats”. Intervendrà també Dolors Petitbó, especialista en Psicologia Clínica, ex Cap de Secció de Psicologia de l’Hospital St. Joan de Déu i membre fundadora de la Unitat Funcional d’atenció als Abusos sexuals a Menors (UFAM). Finalment parlarà Francesc Alonso, advocat, llicenciat en Ciències de l’Educació i en Filosofia. 

Entre altres objectius, es pretén enfortir una actitud proactiva que promogui un canvi cultural en la forma d’entendre i d’abordar l’abús sexual i establir lligams entre les congregacions religioses per afrontar de manera col·lectiva la protecció de la infància, en col·laboració i coordinació amb tota l’Església de Catalunya.