Vés al contingut
Catalunya Religió
forum-oacte-manresa
Galeria d'imatges

Roger Vilaclara –CR Més de 50 líders religiosos d’arreu del món provinents de més de 30 països diferents s’han reunit aquesta setmana a Manresa en el marc del Fòrum Internacional Multireligiós ‘Cruïlla de Camins’. Les jornades han conclòs amb la presentació del Pacte Manresa 2022 per a la creació de ciutats resilients, sostenibles, segures i inclusives. Un document que han signat la secretària general de Religions for Peace, Azza Karam, i l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, amb la presència de joves de diverses religions i confessions.

El Pacte Manresa 2022 no és un pacte qualsevol. Ho ha deixat clar Renz Argao, representant del Comitè Juvenil de Religions for Peace, que ha destacat la col·laboració dels joves per a la seva elaboració. “És la primera vegada que un pacte de Religions for Peace es fa a través d’un procés participatiu i col·laboratiu i amb inclusió dels joves”, ha dit.

Argao ha emfatitzat aquesta participació explicant que els joves van tenir un seient, van proposar idees i van ser escoltats en la redacció del text. I va ser així perquè, segons ha dit Argao, el pacte “ja no és per nosaltres, és per als nens i nenes que tenen por del futur”. És precisament per aquest motiu que el pacte “ja es troba a l’alçada del seu objectiu: que els joves tinguin veu i treballin colze a colze per garantir un treball sostenible”.

Aloy: "El 80% de la població professa una religió, tenen molt a dir"

Per la seva banda, Emina Frljak, també representant del Comitè Juvenil de Religions for Peace, ha descrit el pacte com “un exemple que la cooperació entre governs i actors religiosos és possible”. “Estem fent història”, ha reblat.

La secretària general de Religions for Peace, Azza Karam, també ha destacat el tret diferencial d’aquest pacte i de la trobada ‘Cruïlla de Camins’. Ha xifrat en 25 les trobades de líders religiosos al llarg del 2022, però ha afirmat que la de Manresa “no és una trobada més”.

En primer lloc, ha parlat d’una trobada en què les confessions “donen gràcies a un sant: Ignasi de Loiola”. Una altra diferència que ha destacat és l’equilibri de gènere que han mantingut les jornades. “Religions for Peace defineix el lideratge des del servei, per tant, cal reconèixer també les dones líders”, ha dit. Finalment, ha subratllat que el congrés no es tracta de “començar res” sinó que suposa “celebrar el que ja hem fet conjuntament”.

Accions a les ciutats, informes sobre sostenibilitat o material educatiu mediambiental

El Pacte Manresa 2022 insta els governs de tot el món a combatre el canvi climàtic global i crear ciutats sostenibles, justes i inclusives. En el text, els sotasignats es comprometen a garantir intercanvis intergeneracionals i interreligiosos que generin avenços en l’àmbit social; reflexionar sobre el consum comunitari; i treballar amb els governs nacionals i locals per assolir compromisos estables en l'àmbit nacional.

Tot plegat a través d’accions com incorporar material d’educació mediambiental als centres educatius religiosos; dur a terme accions a les ciutats per millorar el clima; o publicar sobre l’impacte desproporcionat del canvi climàtic en comunitats d’arreu del món.

“El pacte MANRESA 2022 és una ruta de treball per transformar la realitat”

El pacte l’han llegit joves de diverses religions i confessions que s’han aplegat damunt de l’escenari i també han estat testimonis de la signatura de Karam i Aloy. Després, diversos d'aquests joves han beneït amb pregàries el text signat.

En nom del Govern de la Generalitat, el director general d’Afers Religiosos, Carles Armengol, ha donat l’enhorabona pel Fòrum ‘Cruïlla de Camins’ i per la seva conclusió amb la redacció del pacte. Ha destacat que les jornades a Manresa han suposat “un exemple de cooperació entre les tradicions i les religions per afrontar les crisis”. “Com a poders públics volem col·laborar-hi”, ha refermat.

Una llavor que vol ser compartida i expressada

“El 80% de la població mundial professa una religió”. Ho ha dit l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, qui ha tancat l’acte subratllant que les confessions religioses “tenen molt a dir en el futur i en les ciutats del món”.

Aloy també ha anunciat que faran arribar el document signat a organismes internacionals com l’Organització de les Nacions Unides (ONU) i l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO). En aquest pacte, ha dit, “no donem solucions màgiques”, però “treballem per ajudar la ciutadania i els governs a prendre consciència de la gravetat de la situació actual del planeta”.

Joan Hernández Serret ha agraït tota la gent que ha fet possible el pacte. Especialment a la professora Karam que “va escoltar el meu somni”. També ha destacat la implicació del jesuïta Xavier Melloni així com "la implicació dels joves i la seva inspiració".

Per a Hernández, el Congrés deixa “una llavor que vol ser compartida i expressada”. “El pacte és una ruta de treball per transformar la realitat”, ha dit.

L’acte també ha comptat amb la presència de nombrosos representants de religions i confessions del món. També del bisbe de Vic, Romà Casanova, i el bisbe de Solsona, Francesc Conesa.

Aquest mateix dimecres a la tarda, després de la clausura del fòrum 'Cruïlla de Camins', alguns participants s'han dirigit a la basílica de la Sagrada Família, on ha tingut lloc una conferència a càrrec de l'arquitecte director del temple, Jordi Faulí. En la seva ponència, Faulí ha parlat de la fusió de l'espiritualitat, la natura i l'arquitectura a la ciutat.

Viure l'experiència d'Ignasi de Loiola

El Fòrum Internacional Multireligiós 'Cruïlla de Camins' ha estat un dels actes centrals de la celebració que ha organitzat enguany l'Ajuntament de Manresa amb motiu del 500 aniversari de l'estada d'Ignasi de Loiola a Manresa. Sota la marca Manresa 2022, l'Ajuntament de Manresa ha organitzat l'acte juntament amb Religions for Peace, organització de diàleg interreligiós de referència mundial amb seu a Nova York i organitzacions nacionals arreu del món.

El fòrum va començar diumenge amb un pelegrinatge dels participants fins a Manresa per viure l'experiència de sant Ignasi. Al llarg dels tres dies següents, els assistents han treballat el document de compromís social i mediambiental que ha resultat en el Pacte Manresa 2022.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.