Vés al contingut
Catalunya Religió
cop-27-carta-conjunta

MOVIMENT LAUDATO SI'Les comunitats de fe i els líders d'institucions religioses, representant a més de 1.500 milions de persones, han demanat aquest dimecres un Tractat de No Proliferació de Combustibles Fòssils. Ho han fet mitjançant una carta multiconfessional publicada dies abans que els líders mundials es reuneixin a Egipte per a la Conferència sobre el Canvi Climàtic (COP 27). La carta s'acompanya amb nous informes de les Nacions Unides i de l'Agència Internacional d'Energia que mostren una alarmant bretxa entre els compromisos climàtics de les nacions i els necessaris per a complir l'objectiu de l'Acord de París.

Des del Moviment Laudato Si' expliquen que els líders religiosos s'han unit a 70 ciutats diferents, entre elles Calcuta, Los Angeles i Londres; a 101 premis Nobel, a 3.000 científics, a 1.750 organitzacions de la societat civil i 500 parlamentaris d'Àfrica, Àsia, Europa i Amèrica. Tots ells tenen demandes comunes com: la fi immediata dels nous projectes de combustibles fòssils, una eliminació equitativa de la producció actual de carbó, petroli i gas, i un compromís generós amb una transició justa per als països, comunitats i treballadors afectats pel clima.

També han instat a altres persones de diversos orígens religiosos a signar la carta multiconfessional, que es lliurarà als líders mundials a la COP 27. Les institucions religioses han liderat la desinversió dels combustibles fòssils i han exercit un paper fonamental en la gran mobilització pel clima. S'uneixen a aquesta crida a favor d'un Tractat de No Proliferació de Combustibles Fòssils, ja que "l'acció dels governs ha estat penosament lenta i ha atès massa les temeràries i enganyoses corporacions de combustibles fòssils, impedint una legislació climàtica significativa i oportuna", segons s'afirma la carta.

Els combustibles fòssils, incompatibles amb el compromís social

"Els illencs del Pacífic s'enfronten a una emergència climàtica que és una amenaça existencial", ha dit la secretària de 10 Consells Nacionals d'Esglésies dels illencs del Pacífic i membre de la Conferència d'Esglésies del Pacífic, Frances Namoumou. Els 10 Consells Nacionals d'Esglésies dels illencs del Pacífic són membres de la comunitat del Consell Mundial d'Esglésies, de 600 milions de persones, que en la recent Assemblea Mundial han donat suport a la crida d'un Tractat. Namoumou ha expressat que "s'ha de detenir el que ens amenaça i protegir els més vulnerables. És l'única cosa decent que podem fer".

"La vida del Buda Shakyamuni, el fundador del budisme, va demostrar tant un autodesenvolupament continu com un compromís rigorós amb les persones i els seus problemes", ha dit el representant de Soka Gakkai International, Tomohiko Aishima, una organització budista global amb seu al Japó. "La dependència continuada dels combustibles fòssils, que provoca tragèdia especialment a les persones en situació de vulnerabilitat, és incompatible amb la nostra convicció i compromís", ha dit Aishima. El representant de Soka Gakkai International ha remarcat el seu suport a un Tractat sobre els combustibles fòssils.

Amb la celebració de la COP 27 a Àfrica, els líders religiosos i les persones de fe de base del continent han destacat la importància d'un Tractat. "Històricament i en l'actualitat, els primers i pitjors afectats pel canvi climàtic a Àfrica i a tot el món tenen una petjada de carboni ínfima", ha dit el líder religiós del Consell Suprem de Musulmans de Kenya, el xeic Yussuf Nassur. El líder religiós ha preguntat sobre el patiment de la gent: "Per què han de patir aquestes persones innocents mentre les majors empreses del món i els governs rics no responen adequadament?".

"Cada dia veig als petits agricultors, les seves famílies i els seus animals patir els efectes del canvi climàtic, com a patrons de pluja impredictibles, sequeres, onades de calor i inundacions", ha dit un organitzador de base de GreenFaith amb seu a Tanzània, Baraka Lenga. L'organitzador de base de GreenFaith a Tanzània ha parlat sobre els efectes que provoquen aquests combustibles fòssils: "Més del 80% de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle són provocats per aquests combustibles". Lenga ha destacat la importància d'un "acord vinculant que abordi directament els combustibles fòssils i que financi l'accés universal a l'energia neta".

Un horitzó: l'Acord de París

L'anunci d'aquest dimecres es basa en el suport que el Vaticà va donar al juliol al Tractat de No Proliferació de Combustibles Fòssils. El cardenal i prefecte del dicasteri per a la promoció del desenvolupament humà integral, Michael Czerny, en l'estrena de la pel·lícula La Carta, el 4 d'octubre, va recordar l'objectiu de l'Acord de París: "el seu objectiu de només 1,5 °C d'augment de la temperatura està pràcticament fora d'abast; el planeta ja està 1,2 °C més calent". Czerny ha parlat de la necessitat del tractat: "La situació mundial és avui més desesperada que fa set anys, per això és essencial el Tractat proposat; per a complementar l'Acord de París i ajudar a implementar-lo".

Les institucions catòliques d'Amèrica Llatina i el Carib s'han preparat per la COP 27 amb un diàleg obert per a la cura de la creació, on també han anunciat el seu suport a un Tractat de No Proliferació de Combustibles Fòssils. El secretari general del Consell Episcopal Llatinoamericà i del Carib (CELAM), Jorge Eduardo Lozano, ha instat als governs que "iniciïn urgentment les accions necessàries per a desenvolupar i implementar un Tractat de No Proliferació de Combustibles Fòssils com una eina que pot preservar el món". Lozano ha demanat a les empreses i governs que deixin de fer exploracions de petroli i gas, ha exigit: "substituir els combustibles fòssils per fonts d'energia que siguin respectuoses amb el planeta i amb els qui l'habitem".

Decidides a cridar l'atenció dels líders mundials

En les últimes sis setmanes, les organitzacions religioses han arribat a milers de persones de diverses confessions parlant sobre un Tractat de Combustibles Fòssils. Des d'aquestes organitzacions han realitzat diverses accions públiques organitzades per a Xarxa Internacional de GreenFaith. Amb uns objectius comuns: protestar contra els nous projectes de combustibles fòssils i demanar als majors gestors d'actius al món que posin fi al suport als projectes que destrueixen el clima. La comunitat catòlica ha estrenat La Carta, una pel·lícula que conta la història de l'encíclica Laudato Si' i l'emergència ecològica que s'està produint. La pel·lícula ha estat vista per més de sis milions de persones.

Amb els líders mundials reunits en les reunions del G20 a Indonèsia al mateix temps que se celebren les negociacions anuals de l'ONU sobre el clima, les comunitats religioses estan decidides a cridar l'atenció dels líders mundials sobre la seva petició d'un Tractat. "Les comunitats religioses de tot el món han donat suport a acords internacionals vinculants sobre armes nuclears, alleujament del deute, tabac, mines terrestres i altres", ha dit la responsable de medi ambient de l'organització islàmica indonèsia amb més de 30 milions de membres, 'Aisyiyah, el Moviment de Dones de Muhammadiyah', Hening Parlan. La responsable de medi ambient de l'organització ha destacat en "la importància d'un Tractat de No Proliferació de Combustibles Fòssils i d'una transició justa i ens comprometem a secundar".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.