Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Macià Grau –CR) Tot i que la campanya de vacunació a Catalunya hagi permès eliminar paulatinament les restriccions causades per la pandèmia, encara hi ha una part de la societat que es mostra reàcia a vacunar-se. La negativa d’aquest col·lectiu dificulta que es pugui assolir la desitjada immunitat de grup, i és per aquest motiu que les darreres setmanes han sorgit diverses iniciatives que tenen l’objectiu de conscienciar la societat de la importància i l’eficàcia de les vacunes contra el Covid-19.

La darrera d’aquestes campanyes s’ha posat en marxa aquest dilluns, i l’han organitzada conjuntament la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat amb les dues entitats més importants de la comunitat islàmica de Catalunya: la Federació del Consell Islàmic de Catalunya i la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT). Mohamed El Ghaidouni, president de la UCIDCAT, ha explicat que aquesta iniciativa arriba en un moment molt important, després de la recuperació del 100% de l’aforament als centres de culte: “Ja estem a la recta final, hem recuperat l’aforament i ara volem transmetre als membres de la comunitat que el fet de tornar als llocs de culte no significa que el virus hagi desaparegut, sinó que hem de seguir prenent les mesures necessàries. La primera és que els que no estan vacunats s’animin i completin la pauta de vacunació, i la segona que els que ho estem seguim amb les mateixes mesures higièniques quan anem als llocs de culte”.

Els espais religiosos, claus en la difusió de la campanya

Així com la Generalitat transmet la importància de la vacunació contra el Covid-19 a través de la televisió i altres mitjans de comunicació, a la comunitat islàmica un dels llocs més propicis per fer-ho son els espais religiosos, on com exposa Mohamed El Ghaidouni, “s’està aprofitant per donar informació sobre les vacunes i les altres mesures de prevenció als membres de la comunitat”. I és que com està passant a la societat catalana, dins de la mateixa comunitat islàmica hi ha molts joves que no es volen vacunar, tot i que El Ghaidouni té clar que els seus motius no són religiosos: “Els qui tenen una certa tendència antivacunes no tenen cap excusa en la religió. Està passant com a la resta del país, on hi ha molta gent que no es vacuna a causa d’informacions que han vist o llegit a les xarxes socials”.

En aquest sentit, el president de la UCIDCAT recorda que independentment de la religió tots son catalans i han estudiat als mateixos col·legis. L’única diferència, com explica, és que “des de la comunitat islàmica s’aprofita un instrument, una eina, que és la perspectiva religiosa, que permet mostrar el valor que té la vida de les persones independentment de la seva confessió, perquè tots hem d’assumir la nostra responsabilitat d’evitar que es propagui el virus”.

Aquesta mateixa idea es pot llegir al comunicat que ha emès la plataforma Islamcat per donar a conéixer la campanya, on s’exposa el següent: “L’Islam és una religió que es basa (entre d’altres valors) en la fraternitat, la bondat, ajudar als altres, la justícia i la confiança. Tenint aquesta base, és fàcil concloure que tenim una deliberada obligació en col·laborar en tot el que es pugui per facilitar a la nostra societat la tornada a la normalitat”.

D’altra banda, gràcies a la campanya també s’han elaborat una sèrie de pamflets informatius de la Generalitat de Catalunya, que recullen tota la informació relacionada amb la vacunació contra el Covid-19 i estan tant en català com en àrab.