Vés al contingut
Catalunya Religió

(Justícia i Pau) El passat 31 de gener es van iniciar, al Parlament de Catalunya, les sessions del Grup de Treball sobre el règim d'aïllament en els Departaments Especials de Règim Tancat, que seguiran fins al proper mes de maig. La segona i la tercera sessió es van dur a terme el 7 i el 21 de febrer amb la compareixença, entre d’altres, d'experts reconeguts de l'àmbit mèdic, com Pau Pérez i Olga Casado, i de l'àmbit jurídic, com Iñaki Rivera i Lluïsa Domingo, membres al seu torn de la Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura.

El Grup de Treball explicarà, a més, amb la participació d'experts internacionals, com Juan Méndez (Ex-relator Especial de Nacions Unides per a qüestions de tortura i maltractaments) i Mauro Palma (Ex-president del Comitè Europeu per a la prevenció i denúncia de la tortura). Des de la Coordinadora s'està impulsant també la compareixença de persones que en l'actualitat estan privades de llibertat en règim d'aïllament.

La creació del Grup de Treball sobre l'aïllament penitenciari a Catalunya va ser acordada el passat mes de juliol pel ple del Parlament, impulsat per diputats compromesos després d'haver analitzat l'informe sobre l’'Aïllament Penitenciari a Catalunya' Aquest treball de recerca ha estat publicat en el mes d'abril de 2016 per la Coordinadora (Catalana) per a la Prevenció de la Tortura, una plataforma integrada per organitzacions de lluita contra la tortura i la defensa dels drets humans agrupades amb l'objectiu principal de vetllar per l'aplicació i el seguiment dels mecanismes internacionals de prevenció de la tortura a Catalunya.

L'informe enumera casos de maltractaments, suïcidis, altres afectacions als drets humans i de caràcter psicosocial succeïts en els últims anys a les presons catalanes, en particular en el règim d'aïllament. Es tracta d'un règim en el qual els presos passen unes 21 hores tancats i en solitud, amb només dues hores de pati o activitats, en cel•les aïllades en un departament especial conegut com DERT (Departament Especial de Règim Tancat).

El punt més fosc de les presons

En el mateix informe, la Coordinadora proposa una sèrie de recomanacions on demana a l'Administració Penitenciària Catalana -que té competències pròpies d'ordre organitzatiu a les presons –la no aplicació d'aquest règim que està previst en la Llei penitenciària. En ser aquesta llei d'àmbit estatal, Catalunya no té capacitat legal per modificar-la, però sí que pot deixar d'aplicar el règim tancat o aïllament.

Des de Justícia i Pau, com a membres de la Coordinadora (Catalana) per a la Prevenció de la Tortura, confien que el treball d'aquest grup, mitjançant un debat rigorós i profund, pugui portar a la dràstica reducció i/o no aplicació del règim d'aïllament penitenciari, i eventualment conduir a qüestionar i modificar en profunditat un règim de vida per a les persones preses que resulta ser anacrònic i ineficaç, i que els genera forts danys psicològics, sobretot quan romanen en aquest règim per períodes superiors a 15 dies, temps màxim recollit per la normativa internacional.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.