Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(IQS) L’Amazònia és una de les majors fonts d’oxigen del planeta, que concentra un terç de les reserves forestals de la Terra i amb una gran diversitat ètnica de fins a 135 poblacions indígenes no contactades. La situació en matèria socioambiental en el territori va ser el motiu de la xerrada que va acollir aquest dimarts IQS, gràcies a la proposta de l'ONG d’Entrecultures.

L’acte va consistir en un diàleg amb tres membres de l’Equip Itinerant per l’Amazònia brasilera amb participació activa en el Sínode per l’Amazònia, un projecte eclesial, cívic i ecològic que adapta les línies pastorals als nous temps. Els tres membres van oferir el seu testimoni sobre la situació socioambiental en una trobada formada per professors i estudiants d’IQS School of Engineering i IQS School of Management.

Els participants van compartir els seus testimonis en primera persona sobre protegir i conviure amb poblacions indígenes d’aïllament voluntari, el Sínode i l’actualitat sociocultural i ecològica de l’Amazònia, enfocant-se especialment en assumptes ecològics i en la preservació de la població, la cultura i els costums de la diversitat indígena del Amazones.

Va destacar la presència del líder indígena Izaias Flores Lopes, conegut activista social i col·laborador del difunt Chico Mendes, un dels principals defensors dels drets a la zona que va lluitar de manera pacífica contra l’extracció de fusta i l’expansió dels pasturatges en el territori i que va ser assassinat per aquesta causa. Flores Lopes és també serenguiro (treballador del cautxú artesanal) i coopera amb els pobles lliures i els anomenats PIAV (Pobles Indígenes en aïllament voluntari).

Van compartir debat amb Flores les pedagogues Joaninha Honorio Madeira (Hermana Azul), amb una dècada treballant a l’Amazònia (els últims tres anys a la triple frontera entre Brasil, Perú i Colòmbia); i Patricia Marina Blasco Vasquez (missionera del Sagrat Cor), coneguda també per la seva vessant com a missionera i experta en qüestions de gènere.

El Sínode per l’Amazònia, del qual han format part activa els tres visitants, ha estat un projecte eclesial, civil i ecològic que adapta les línies pastorals als nous temps i que busca solucions a problemes socials, culturals, de drets i mediambientals a la zona de la Panamazònia, però amb perspectiva. L’entitat representa un total de 34 milions d’habitants, dels quals més de 3 milions són indígenes de 390 grups ètics, de nou països: Brasil, Bolívia, Colòmbia, Equador, Perú, Veneçuela, Surinam, Guyana i Guyana Francesa.

L’Assemblea Especial del Sínode dels Bisbes per la regió Panamazònica, convocada pel Papa Francesc per tractar temes de preocupació ecològica, social, econòmica i religiosa al territori, es va celebrar del 6 al 27 d’octubre i va comptar amb la presència de bisbes, així com de líders i representants de les comunitats afectades. Va destacar en aquesta ocasió l’especial rellevància i participació de dones, a la vegada que la participació de 85.000 testimonis (no bisbes), en l’elaboració de la documentació recollida abans de l’acte.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.