Vés al contingut
Catalunya Religió

(Bisbat Sant Feliu) Sabíeu que existeix el Camí de Sant Jaume que va des de Brians-2 a Santiago de Compostel·la? El jesuïta Xavier Rodríguez, capellà del centre penitenciari Brians-2, a Sant Esteve Sesrovires, explica que a mitjans de juliol 2020, Valentín, un intern de Brians-2, li comunica que hi ha un grup de vuit o deu interns animats a fer el Camí de Sant Jaume. “Va tenir aquesta intuïció i ell, que és molt bon líder, va animar molt els seus companys a esdevenir pelegrins”. Li va dir, però, que no els deixarien sortir per fer-ho. Aleshores li va explicar que havien pensat realitzar-ho fent voltes al pati del seu mòdul de la presó. A més, estaven especialment il·lusionats, perquè l’any següent, aquest 2021, seria any jubilar, Xacobeo, perquè sant Jaume cauria en diumenge».

La intuïció comença a prendre forma. A la sala-biblioteca del mòdul els interns pengen uns mapes, fets per ells mateixos, amb el camí de Jerusalem a Santiago, el camí espanyol i el camí de Brians-2 a Santiago. Aquest últim resultava ser d’uns 1.300 km. Fent un petit càlcul van arribar a la conclusió que això es traduïa en unes 4.200 voltes al pati.

Ara fa un any, aproximadament, li demanen al Xavier Rodríguez poder fer la inauguració oficial el dissabte 25 de juliol 2020, amb la primera volta solemne al pati. “Calia demanar els permisos oportuns a la direcció del centre, al cap del mòdul i a l’educadora de cap de setmana. Ens els van donar i fins i tot els va agradar tant la idea, que van decidir portar unes càmeres per fer un reportatge on mostrar les activitats realitzades al centre durant la pandèmia”.

El dia de sant Jaume de l’any passat es van reunir a la sala-biblioteca per fer una breu litúrgia de la Paraula, la benedicció dels futurs caminants i una breu explicació del sentit del pelegrinatge. Tot seguit, van sortim al pati i, amb tota solemnitat van començar la volta inaugural del Camí. Al davant hi anava el jesuïta, revestit amb l’alba i l’estola, i darrere els pelegrins. “Una escena peculiar, certament, però la reacció de la resta dels interns va ser meravellosa: sense que ningú digués res i de manera sorprenentment respectuosa, els interns van anar parant els jocs i activitats que en aquell moment s’estaven realitzant, com ara fútbol, bàsquet, musculació, etc. i van seguir el pas de la processó amb una mirada atenta i molt i molt respectuosa. En acabar la volta vam donar per conclòs l’acte inaugural del Camí”.

Les ‘etapes’ del recorregut s’han dut a terme al llarg dels mesos, fins a finals del mes d’abril 2021. I quants han arribat simbòlicament als peus de l’apòstol? Doncs han estat tres: Francisco, Josep i Juan.

Valentí i altres van ser traslladats a altres centres; alguns es van desanimar a la meitat del camí i algú ha sortit en llibertat en aquest període. Tres pelegrins atípics però que, amb tota devoció, van demanar l’acreditació del seu pelegrinatge. I sí, sí… se’ls va concedir! Després de les peticions oportunes per part del Xavier, al mes de maig van arribar les “compostel·lanes”. “La reacció per part del Francisco, el Josep i el Juan va ser d’una gran emoció i agraïment. Amb molta alegria l’ensenyaven als altres companys interns, als funcionaris. Va esdevenir un motiu de festa per a tot el mòdul”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.