Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Obra Social “la Caixa”)”La Caixa” ha obert la tercera convocatòria d’ajuts per a projectes de recerca biomèdica d’excel·lència, per preservar un dels béns més preuats: la salut. L’impuls a la recerca en aquest camp s’ha convertit en un dels eixos principals de ”la Caixa”, amb la finalitat d’aprofundir en el coneixement, fomentar la salut i lluitar contra les malalties més greus i amb més impacte al món, com les cardiovasculars, les oncològiques, les neurològiques i les infeccioses. Concretament, ”la Caixa” destinarà 15 milions d’euros, l’any 2020 al finançament d’entre 15 i 25 projectes, que cobriran 5 àrees temàtiques: oncologia, malalties cardiovasculars i metabòliques relacionades, malalties infeccioses, neurociències i tecnologies facilitadores.

Segons les últimes dades de l’OMS, les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort al món, seguides de les oncològiques. Les malalties infeccioses són la causa d’una de cada tres morts al món i constitueixen un problema de salut pública global molt important. I pel que fa a les neurociències, per exemple, només en el camp de les malalties neurodegeneratives, 47 milions de persones pateixen algun tipus de demència. A més, a través de la nova convocatòria de recerca en salut, ”la Caixa” també vol impulsar la recerca de projectes enfocats a la creació i el desenvolupament de tecnologies facilitadores, provinents de camps com la micro- i la nanoelectrònica, la ciència computacional, el Big Data o la fotònica, entre d’altres, amb la voluntat d’aportar solucions que millorin la qualitat de vida de les persones i el diagnòstic i el tractament dels malalts.

Convocatòria oberta, transparent i competitiva

El procés de selecció permetrà escollir els projectes de més excel·lència científica i amb més potencial i impacte social, sigui en el camp de la recerca bàsica, clínica o translacional, mitjançant un sistema que compleix els estàndards més exigents de qualitat, imparcialitat, rigor i transparència. Les propostes presentades s’avaluaran en dues fases mitjançant l’avaluació remota per peer reviewers i entrevistes amb comitès de selecció formats per experts internacionals especialitzats.

Tipologia dels ajuts:

  • Ajuts de fins a 500.000 euros en tres anys, per a projectes presentats per una única organització de recerca.
  • Ajuts de fins a 1.000.000 d’euros en tres anys, per a projectes presentats per entre 2 i 5 organitzacions de recerca.

Els projectes rebuts s’avaluaran entre els mesos de febrer i juny, i els resultats es donaran a conèixer a finals de juliol del 2020. Les iniciatives seleccionades s’executaran durant un màxim de 36 mesos.