Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) Carol Sentís, alumne de Jesuïtes Lleida-Col·legi Claver va decidir canviar el tema del seu treball de recerca de Batxillerat després de participar en un camp de treball organitzat a Barcelona per la Fundació Migra Studium i preguntar-se què passa dins dels Centres d'Internament d'Estrangers (CIE). El 15 de novembre la Carol recull a Bellvitge el Premi Josep M. Pañella i Mora que convoca la Fundació La Vinya, amb la satisfacció d'haver pogut contribuir a donar a conèixer aquesta realitat i amb la inquietud personal d'orientar el seu futur cap a la defensa dels drets humans.

"Jo no tenia gaire coneixement dels CIEs", reconeix. "Durant les dues setmanes que vaig participar al camp de treball de Migra Studium vaig veure algun cartell i vaig començar a tenir una idea del què era. Durant aquells dies, quan passàvem per la plaça Sant Jaume hi havia una concentració pel tancament dels CIEs i en aquell moment vaig decidir canviar el tema del treball de recerca i endinsar-me en aquesta realitat".

A l'hora de realitzar el seu treball va topar de seguida amb una dificultat: "no es troben dades oficials fàcilment, aquests centres estan realment molt invisibilitzats i sort que hi ha diverses entitats i campanyes que lluiten per treure-ho a la llum". Una de les fonts d'informació amb què va poder comptar són els Informes anuals que elaboren les entitats del Servei Jesuïta als Migrants (SJM) sobre la situació dels CIEs a l'estat espanyol.

Després de conèixer la realitat dels CIEs, la Carol ha pogut constatar la situació d'invisibilitat d'aquests centres i les vulneracions de drets fonamentals que s'hi produeixen. "Són desconeguts per moltes persones que no saben res de la seva existència o en tenen una idea equivocada. Per això una altra de les conclusions del meu treball és que la feina de les entitats per donar a conèixer aquesta realitat és totalment necessària", afirma.

És per això que la guanyadora de l'edició d'aquest any del Premi Josep M. Pañella mostra la seva satisfacció: "he après i he pogut conèixer aquesta realitat que tenia tan lluny i alhora tan a prop. I em sento feliç d'haver pogut tenir l'oportunitat d'apropar aquesta realitat al meu cercle més proper". Explica a més, que després d'aquest treball ha confirmat una inquietud que ja es plantejava, la d'orientar el seu futur cap a l'àmbit social, i en especial, a la defensa dels drets humans.

Precisament, la finalitat del Premi Pañella, és despertar en la població més jove l’interès per la reflexió crítica sobre el camp social, mitjançant el reconeixement de treballs que destaquin tant pel seu rigor acadèmic com per la seva sensibilitat social cap a les persones més pobres. Porta el nom del jesuïta Josep M. Pañella, que va ser rector de la Parròquia Mare de Déu de Bellvitge, impulsor de la Fundació la Vinya i un dels fundadors d’entitats com Arrels, dedicada a l’atenció de les persones sense llar. El seu testimoni és el d’una persona que va optar pels més febles de la nostra societat, no només des del fer, sinó també des del pensament i la reflexió crítica.

El Premi l'atorga la Fundació la Vinya de l'Hospitalet del Llobregat, en col·laboració amb Cristianisme i Justícia i l'Institut d'Innovació Social d'ESADE.

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.