(CR) El 2002 vam conèixer Encarnita, Josefina i Miguel al programa 'Crónicas Marcianas'. Explicaven el descobriment que havia fet el seu avi Francisco Serrano, més conegut com "El Toleo", d’un baptisteri romà paleocristià del segle I a Las Gabias de Granada. La senzillesa i tendresa de l’Encarnita parlant orgullosa del seu avi va captivar l’audiència.
I per explotar l’èxit van tornar a sortir el 2006 a 'Callejeros Viajeros', en un reportatge sobre l’edifici en qüestió. Des de llavors els mems sobre els germans Rojas han continuat, i periòdicament tornen a omplir les xarxes socials.
“A qui no li agradarà un imperi romà del segle I, a qui no li agradarà?”, un mem que es fa servir per rebaixar els fums del qui creu tenir alguna cosa destacada. Què és això al costat d’un imperi romà? El mem va impulsar la popularitat del fals baptisteri, que va disparar les visites, i també el vandalisme.
Un descobriment inesperat
Les primeres investigacions fetes sobre el baptisteri es van fer al mateix any que Francisco Serrano el va descobrir, el 1919. En aquestes investigacions que va fer l'arqueòleg Juan Cabré constava que era un baptisteri bizantí on es batejaven als romans en els primers anys del cristianisme.
Però les investigacions no es van aturar aquí. En posteriors recerques es va demostrar que, en realitat, es tractava d’un altre tipus de construcció, i que a més era posterior a la data que havien indicat els primers estudis.
I és que realment el baptisteri romà paleocristià del segle I de Granada no és un baptisteri. Es tractaria d’un criptopòrtic, és a dir, una part més d'una casa. Eren una mena de fonaments que servien per anivellar el terreny i de s'utilitzaven com una galeria subterrània.
Una excavació deixada a mitges
L'antropòloga Natalia Santiago explica en el seu canal de Youtube que encara queda excavació i que, fins i tot, pot haver-hi una segona planta.
Amb la mort d'Encarnita l'any 2018, l'última hereva del criptopòrtic, l'ajuntament de Las Gabias s’encarrega de mantenir-lo i cuidar-lo.
El mem té un llarg recorregut i encara es pot veure periòdicament en converses al Twitter o al TikTok. Cada dia encara n’hi ha algun, el podeu veure buscant 'imperi romà del segle I'.
Baptisteris i criptopòrtics a Catalunya
Aquest edifici de Las Gabias no és un baptisteri, però els baptisteris romans existeixen. De fet, a Catalunya en trobem dos dels primers segles del cristianisme.
Trobem un baptisteri paleocristià a la Catedral de Barcelona, les restes del qual es poden visitar al MUHBA. Està al subsol de la catedral, on es pot veure la piscina octogonal on els romans es batejaven al segle V. El baptisteri de Bovalar de l’època visigoda forma part del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal i destaca per ser l’únic en conservar un baldaquí amb roba ornamental eclesiàstica. I si voleu visitar un criptopòrtic a prop, al Museu d’Arqueologia de Catalunya Empúries podeu trobar un exemple d’un criptopòrtic de la Domus dels mosaics.
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.